Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Rwanda

Rwanda

Hovedtemaet i dette projekt er at styrke døves rettigheder i Rwanda samt på forskellig vis at fremme rwandisk tegnsprog.

Rwanda er et land i det central Afrika, der grænser op mod Uganda, Tanzania, Burundi og Den Demokratiske Republik Congo. Der bor omkring 13 millioner mennesker i Rwanda, hvoraf man mener at 282.702 mennesker er døve. 

Rwanda har været selvstændig siden 1962 og har tre officielle sprog: kinyarwanda, fransk og engelsk. Tegnsproget i Rwanda hedder rwandisk tegnsprog. 

Rwanda er et naturskønt land, og det tættest befolkede land på kontinentet Afrika. Det betyder, at der er stor konkurrence om at dyrke jorden. Det var også en af flere faktorer, der førte til folkemordet i 1994, hvor næsten en million mennesker blev dræbt og tre millioner flygtede. Den efterladte befolkning var hovedsageligt kvinder. Siden da har Rwanda haft stabil politisk og økonomisk fremgang – og er langt fremme med ligestilling mellem kønnene. Blandt andet er Rwanda en af de tre lande i verden med flere kvindelige politikere i parlamentet end mænd. 

Om samarbejdet

Danske Døves Landsforbund har siden 2018 samarbejdet med Rwandas nationale døveforbund; Rwanda National Union of the Deaf om at styrke døves rettigheder i Rwanda samt på forskellig vis at anerkende og fremme adgangen til rwandisk tegnsprog, for at sikre rwandiske døves livskvalitet. 

For at opnå det overordnede mål med samarbejdet advokerer Rwanda National Union of the Deaf og Danske Døves Landsforbund for en officiel anerkendelse af rwandisk tegnsprog. Det skal blandt andet ske ved at etablere en tegnsprogstolkeuddannelse på University of Rwanda, men også ved at styrke Rwanda National Union of the Deaf. I Danske Døves Landsforbund mener vi, at et stærkt døveforbund givet et stærkt døvesamfund. Derfor uddanner vi Rwanda National Union of the Deaf’s personale i administrative færdigheder, politisk interessevaretagelse og medlemskommunikation.

Projekter og tiltag

Projektsamarbejdet i Rwanda har overordnet set tre fokusområder:

  • styrke Rwanda National Union of the Deaf
  • opnår officiel anerkendelse af rwandisk tegnsprog
  • etableringen af en tegnsprogstolkeuddannelse.  

For at styrke landsforbundet i Rwanda har Danske Døves Landsforbund gennemført forskellige kurser indenfor administration, økonomi og menneskerettigheder. Det betyder at Rwanda National Union of the Deaf fremadrettet kan være en vigtig hjørnesten i døvesamfundet i Rwanda. Derudover er der blevet etableret to lokalforeninger, der sørger at døves politiske interesser varetages i et større geografisk område af landet.

Rwandisk tegnsprog er ikke et officielt anerkendt sprog i Rwanda, men medlemmer af Rwanda National Union of the Deaf arbejder hårdt for at synliggøre sproget igennem tv, radio og forskellige politiske kanaler. Det er vigtigt forarbejde for at få sproget anerkendt.  

Ligesom i vores andre samarbejdslande arbejder Danske Døves landsforbund for at etablere en professionel tegnsprogstolkeuddannelse i Rwanda. Derfor har vi også udarbejdet undervisningsmaterialer og læseplaner til uddannelsen som vi har fremlagt til universiteter, der potentielt set skal varetage uddannelsen i fremtiden.

Resultater - det har vi opnået

Danske Døves Landsforbunds arbejde i Rwanda er stadig i gang. Resultaterne af vores arbejde i landet vil løbende blive opdateret her på siden. De foreløbige resultater er som følger:  

  • Rwanda National Union of the Deaf er blevet en stærkere organisation, med en bestyrelse og administrative medarbejdere, der er klædt på til at drive landsforbundet.
  • Etablering af to nye lokalforeninger for døve i henholdsvis det sydlige distrikt Nyanza og i det nordlige Musanze, som har til opgave at skabe opmærksomhed omkring døvesagen i den bredere befolkning i Rwanda.
  • Ved hjælp af Danske Døves Landsforbund har Rwanda National Union of the Deaf fået øget økonomisk stabilitet. Det er sket blandt andet fordi forbundet er blevet bedre til at dokumentere deres arbejde og bedrifter, hvilket har gjort dem mere attraktive for partnere og donerer.
  • Der er blevet etableret et potentielt samarbejde med University of Rwanda om en tegnsprogstolkeuddannelse i rwandisk tegnsprog. 
  • Øget information om covid-19 på rwandisk tegnsprog, herunder 47 oversatte videoer med vigtig information fra de rwandiske myndigheder. 

Kontakt

Josephine Correl Hoven 
20 90 06 60 
jch@ddl.dk 

Scroll to Top