Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Døve

Døve

Hvad vil det egentlig sige at være døv, og hvor mange døve er der i Danmark?

Hvad vil det sige at være døv?

At være døv er lige så meget en følelse, som det er et spørgsmål om hørekurver. Langt de fleste døve har ingen eller meget lidt hørelse, men der er også døve, der har cochleaimplantat (CI) eller andre høretekniske hjælpemidler. Døve bindes sammen af et fælles sprog: dansk tegnsprog. Døve er både en handicapgruppe og en sproglig og kulturel minoritet.

Hvor mange døve er der i Danmark?

Det estimeres, at der er cirka 4.000 døve personer i Danmark, som har dansk tegnsprog som deres modersmål. 

Der findes ikke en central registrering af døve i Danmark, men der findes flere (forskellige) estimater på, hvor mange døve børn der bliver født. Sundhedsstyrelsen anslår, at der fødes mellem 100 og 150 børn om året med en behandlingskrævende hørenedsættelse. Tallene inkluderer både børn, hvor hørenedsættelsen er medfødt, og børn, hvor høretabet opstår indenfor de første seks leveår.

Socialstyrelsen anslår i lighed med Sundhedsstyrelsen, at der fødes et til to børn med hørenedsættelse ud af 1.000 børn, og at det tal vokser. Det betyder, at tre ud af 1.000 børn har en hørenedsættelse ved fireårsalderen. Det svarer til, at der i perioden 2001 til 2019 gennemsnitligt er blevet født mellem 62 og 124 børn om året med en hørenedsættelse. Tallet er vokset til 186 børn per årgang, når børnene når fireårsalderen.

(Kilde: Status på Dansk Tegnsprog)

Scroll to Top