Støt DDL

Fonde

Herunder finder du en oversigt over fonde, du kan søge som medlem af Danske Døves Landsforbund. Du kan melde dig ind ved at klikke på nedenstående knap.

Oversigt

Som medlem af Danske Døves Landsforbund har du adgang til at søge en række fonde, der kan støtte dig i forskellige situationer. 

Fondation Juchum (Juchumfonden) har adresse i Schweiz, og har igennem mange år støttet Danske Døves Landsforbunds medlemmer med personlige legater, som uddeles gennem forbundet.

Oplysninger om ansøgningsfrister m.m. slås op, når legater skal uddeles.

Vil du gerne have flere oplysninger om fonden kan du skrive til os på ddl@ddl.dk.

Kulturpuljen – for dig, der gerne vil have mere kultur på dansk tegnsprog

Danske Døves Landsforbunds kulturpulje kan søges til at få flere kulturtilbud til døve på dansk tegnsprog.

Hvem kan søge?

Både enkeltpersoner, kulturaktører og foreninger kan søge. Man skal ikke være medlem af Danske Døves Landsforbund (DDL).

Kulturinstitutioner kan søge midler til ekstraordinære kulturarrangementer, hvis de arrangeres i samarbejde med døve, og der garanteres, at arrangementet gennemføres på sådan en vis, at døves oplevelse ikke er forringet i forhold til hørendes.

Hvad kan der søges til?

Kulturarrangementerne, der støttes af denne pulje, skal være åbne og tilgængelige for alle uanset hørestatus.

Der kan søges om tilskud til:

  • at gennemføre alment tilgængelige kulturelle arrangementer på dansk tegnsprog, herunder workshops, foredrag, filmfremvisninger, podcasts på tegnsprog, visioguides, seminarer, standup, omvisninger eller andet, der relaterer sig til kultur
  • at udenlandske (døve) kulturaktører kommer på turné i landet.

I særlige tilfælde kan kulturudvalget bevillige tilskud til større kulturelle arrangementer, der ikke kan realiseres uden økonomisk støtte, eksempelvis hvis en forening bliver tilbudt at afholde et nationalt eller internationalt arrangement, der kræver noget ekstraordinært.

Man kan søge midler fra kulturpuljen til medfinansiering i ansøgninger, men det skal fremgå af ansøgningen, hvorvidt der også søges om medfinansiering eller ej – og DDL skal ligeledes orienteres, hvis der opnås medfinansiering.

Der gives ikke støtte til:

  • Forplejning
  • Fester
  • Afholdte arrangementer
  • Entrebilletter til deltagere
  • Befordring for deltagere
  • Events, der har et kommercielt sigte, for eksempel overskud til egen forening.
  • Tolkning, som kan dækkes andetstedsfra, for eksempel socialtolkning til arrangementer dækket af Den Nationale Tolkemyndighed (DNTM), performancetolkning dækket af Kulturministeriet eller øvrig tolkning dækket af andre sektorsansvarlige myndigheder.

Tolkehonorar og forberedelsestid

Vi følger DNTM’s gældende satser for tolkehonorarer. Hvis man søger om tilskud til især forberedelsestid, skal ansøgningen indeholde en begrundelse, der beskriver, hvordan forberedelsestiden afspejler den indsats, som tolken yder i forbindelse med det pågældende arrangement. Dette kan for eksempel være særlige hensyn, tegnsprogspoesi eller andet forarbejde, som forudsætter høj kvalitet og kulturel tilgængelighed.

Hvordan søges der?

Der er ansøgningsfrist den 15. i hver måned (juli og december undtaget). Ansøgninger sendes til høring hos DDL’s kulturudvalg, og man får svar på ansøgninger den første mandag i den følgende måned.

  • Ansøgninger skal indeholde to PDF-filer med henholdsvis en motiveret skrivelse (maksimum 0,5 A4-side), der beskriver, hvad der søges midler til, hvorfor netop denne oplevelse, og hvordan ovenstående ligestillingsprincip mellem døve og hørende udføres i praksis samt et skønnet budget (maksimum en A4-side).

 

Disse sendes med sikker mail via Danske Døves Landsforbunds hjemmeside. Skriv ”KULTURPULJE” i emnefeltet. 

Der skal indsendes et regnskab samt en mindre evaluering af det gennemførte arrangement til DDL senest tre måneder efter, at arrangementet er afholdt. Eventuelle uforbrugte midler skal refunderes.

Afslag begrundes ikke.

Danske Døves Landsforbund (DDL) uddeler hvert år legater fra Hoffmann og Husmans Fond. Du kan søge om et legat på op til 10.000 DKK.

Legaterne kan søges af:

  • døve der er økonomisk trængt
  • økonomisk trængte hørende forældre til døve børn.


Kun medlemmer af DDL kan komme i betragtning til legaterne. Du skal være medlem.

Oplysninger om ansøgningsfrister m.m. slås op, når legater skal uddeles.

Ansøgningsprocedure: Print og udfyld det ansøgningsskema og samtykkeerklæring, som vil blive uploadet her på siden når ansøgningstidspunktet nærmer sig, samt vedlæg din seneste årsopgørelse fra SKAT som dokumentation.

Ansøgningsskemaet kan sendes på sikker mail. Vælg Lisa Vogel som modtager. Skriv Hoffmann og Husmans Fond i emnefeltet.

Du kan også sende din ansøgning med post til:

Danske Døves Landsforbund
Brohusgade 17, 4
2200 København N.

Mærk ansøgningen: Hoffmann og Husmans Fond 

Formålet er at yde støtte til trængende medlemmer af Danske Døves Landsforbund.

Fonden giver støtte til:

  • døve og hørehæmmede i en økonomisk vanskelig situation
  • medlemmer, der er fyldt 67 år, og som er ophørt med at arbejde samt har været medlem af foreninger under landsforbundet i mindst 25 år. Det er dog ikke tale om en permanent legat.
  • tidligere elever af Ellen Nyholm
  • studier i udlandet
  • deltagelse i internationale kongresser, møder, studiebesøg og lignende
  • døvesagens fremme på områder, hvor der ikke er, eller tilstrækkeligt hurtigt kan være, midler til disposition ad anden vej.
  • ferierejser i Danmark.


Der skal ved uddelingerne tages hensyn til de formål, der har været gældende for de tidligere selvstændige fonde/legater. Det betyder, at alle medlemmer (både døve og hørende) kan søge legater, så længe de opfylder kravene til ansøgningsformålet. Årsopgørelse og eventuelt budget skal vedlægges sammen med ansøgningen.

Legatudvalget består af Lars Ahlburg, Bent Brøndum og Inger Nørgård Christensen. Udvalget holder møde tre til fire gange om året, hvor indkomne ansøgninger bliver behandlet.

Ansøgningen sendes via denne formular eller per post til:

Danske Døves Landsforbund
Att.: DDL’s Støttefond
Brohusgade 17, 4. sal
2200 København N

Ansøgningsfristerne er den 1. marts, den 1. juni, den 1. september og den 1. december.

CVR: 11 62 67 34

Døvefondens formål er at støtte Danske Døves Landsforbunds arbejde samt yde støtte til døve og hørehæmmede. Fonden yder også støtte til grupper af døve og hørehæmmede samt støtte til forsknings- og oplysningsvirksomhed om døve og hørehæmmede. 

Alfred Jacobsens Fond har til formål at yde støtte til forskning og udvikling af dansk tegnsprog. Fonden administreres af Døvefonden

Anna og Grethe Ringgård Petersens Fond kan støtte ansøgninger, som er til gunst for døve i Aarhus Kommune eller særlige initiativer for døve i Aarhus Kommune, fortrinsvis efter ansøgning fra Aarhus Døveforening. Derudover gælder Døvefondens liste for støtteværdige og ikke-støtteværdige aktiviteter/projekter. Fonden administreres af Døvefonden.

Jascha Fondens formål er at yde støtte til døve, handicappede børn og unge og deres pårørende.

Jascha Fonden yder støtte til:

  • døve
  • børn og unge med handicap og deres pårørende
  • efterbehandling af psykisk syge
  • forskning i Parkinsons syge, sclerose, muskelsvind og støtte til patienter, der lider af disse sygdomme.


Fondens praksis er, at ansøgningerne indsamles til og med januar måned, hvorefter ansøgningerne vil blive gennemgået og udvalgt.

Danske Døves Landsforbund (DDL) har fået midler til at igangsætte et nyt landsdækkende projekt: “Tegnsprogsfællesskaberne”, hvortil en aktivitetspulje bliver oprettet at støtte frivilligt drevne og fællesskabsrettede initiativer. Lige nu har vi afsat 50.000 kr., og hvert fællesskab kan søge op til 10.000 kr.

Hvad er formålet?

Frivilligheden har været dalende på det seneste, og det påvirker også tegnsprogsfællesskabet. Vi er efterhånden et mangfoldigt døvesamfund – mange mennesker, mange tegnsprogsarenaer og mange livssituationer. Mange oplever dog stadig, at de har begrænset adgang til at mødes med ligesindede.

For at imødegå denne udvikling kan man søge midler fra aktivitetspuljen til at starte og udvikle nye frivillige initiativer, der fremmer fællesskab og aktivitet på dansk tegnsprog.

Når en person eller en medlemsforening har fået tildelt midler, vil man blive koblet til DDL’s nationale afdeling, hvor de som frivillige får løbende sparring, rådgivning og vejledning til opstarten af et fællesskab. Derudover får de adgang til DDL’s portal for frivillige og de fordele, der følger med.

Det kan være et fællesskab, man længe har savnet i sin medlemsforening – eller et fællesskab, der på sigt kan forankres i foreningsregi eller landsforbundsregi.

Hvem kan søge?

Midler fra aktivitetspuljen kan søges af:

  • Medlemmer af DDL
  • Medlemsforeninger
  • Seniorklubber under DDL

 

Initiativet skal være forankret i en af DDL’s medlemsforeninger eller seniorklubber. Ikke-medlemmer eller andre interessenter er dog velkomne til at kontakte DDL, hvis de har en god idé, så vi kan undersøge mulighederne for at gennemføre den i praksis.

Hvad kan der søges midler til?

Eksempel på frivilligt drevne og fællesskabsrettede initiativer:

  • Vidensarrangementer som eksempelvis kick-off-forløb, oplæg eller workshops, hvor deltagerne kan dele erfaringer og få ny viden om relevante livssituationer.
  • Sociale arrangementer som eksempelvis netværksmøder, debataftener og andre fællesskabsmålrettede og samlende aktiviteter med fysisk fremmøde.

 

Der gives ikke støtte til

  • Drift
  • Fester
  • Afholdte arrangementer
  • Entrebilletter til deltagere
  • Befordring for deltagere
  • Tegnsprogstolkning
  • Events med et kommercielt sigte, fx overskud til egen forening

 

Hvordan søges der?

Ansøgninger modtages løbende. Man kan forvente svar inden for 7-14 hverdage, med forbehold for ferie, helligdage og andre særlige omstændigheder.

Ansøgningen skal indeholde en motiveret skrivelse på 8-10 linjer, der beskriver:

  • Hvilket fællesskab søges der midler til
  • Hvorfor søges denne/disse aktivitet(er) til dette fællesskab
  • Budget

 

Send ansøgningen til ddl@ddl.dk. Skriv ‘AKTIVITETSPULJE’ i emnefeltet.