Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Sundhedsvæsenet svigter døve: Ingen tegnsprogstolk til indlagte

Sundhedsvæsenet svigter døve: Ingen tegnsprogstolk til indlagte

Organiseringen af tegnsprogstolkeområdet spænder ben for døve patienters mulighed for at få tegnsprogstolkning ved hospitalsindlæggelser. Manglende tolkning skaber mistillid, utryghed og misforståelser – og kan i værste fald føre til fejlbehandling. Det skal løses – og det kan ikke gå hurtigt nok, mener Danske Døves Landsforbund (DDL), der slår et slag for bedre adgang til tegnsprogstolkning.

Døves rettigheder overses: Blot toppen af isbjerget

En døv kvinde og indlægges akut med forgiftningssymptomer på et af de store universitetshospitaler. Hun beder gentagne gange om at få en tegnsprogstolk til at kommunikere med det sundhedsfaglige personale. Dette afvises blankt og hun bliver henvist til at klare sig på skrift:

-Hun udskrives samme dag, selv om hun stadig har store smerter, og hun er helt utryg ved situationen. Hun tør ikke at tage sin smertestillende medicin af frygt for fornyet forgiftning – og står tilbage med mange ubesvarede spørgsmål i forhold til sit forløb på hospitalet, fortæller landsforperson Lars Ahlburg fra Danske Døves Landsforbund (DDL).

DDL har gennem det seneste år modtaget utallige henvendelser fra medlemmer, der ikke får tolk på hospitalet – også i forbindelse med meget alvorlig sygdom. Blandt andet en døv hjertepatient, hvis hørende datter blev bedt om at tolke, en døv kræftpatient i et alvorligt behandlingsforløb og en stomi-opereret døvbleven mand, der ikke fik tolk hverken forud for operationen eller efter operationen.

4000 døve i Danmark: Hvor mange af dem bliver svigtet af sundhedsvæsenet?

Landsforperson Lars Ahlburg fortæller, at skønt DDL i det seneste år er blevet kontaktet med adskillige sager, hvor tegnsprogstolkning ikke er blevet ydet i hospitalsindlæggelser, frygter han, at der er mange flere tilfælde, som DDL ikke har kendskab til:

-Mange døve råber ikke op, fordi de ikke vil være til besvær – eller fordi de ikke ved, hvilke rettigheder de har. De accepterer alt for ofte sundhedspersonalets fejlagtige vurdering af deres kommunikative behov. Somme tider er det et familiemedlem, der tolker, andre gange skal de mundaflæse eller klare sig på skrift, og det er en lodret forkert behandling af døves behov. Vi har 4.000 døve i Danmark, der har dansk tegnsprog som deres førstesprog, og det er dét sprog, de har ret til at få information om deres helbred på, fastslår han.

Systemet spænder ben: Massiv mangel på viden om døves tegnsprogstolkebehov

– Det er mangel på viden om døves behov for tegnsprogstolkning, der gør sig gældende, når personalet nægter at bestille en tegnsprogstolk til en døv patient, forklarer Lars Ahlburg, som uddyber:

– Problemet er, at ansvaret for at bevilge og bestille tegnsprogstolk ligger hos den enkelte sektor. Det er personalet på den enkelte afdeling, der måske aldrig har set en døv før, der skal tage stilling til, om der skal bestilles en tolk. Og som ovenstående viser, sker det ikke. Vi mener, at løsningen er at tolkeområdet omorganiseres, så én myndighed får ansvaret for tegnsprogstolkning inden for alle sektorer i landet, fastslår Lars Ahlburg.

Kalder regeringen til handling: Frygter at det kan koste liv

Den nuværende organisering af tegnsprogstolkeområdet munder ud i, at alt for mange døves tegnsprogstolkebehov bliver siddet overhørig – selv når det gælder liv og død. Det bifalder Lars Ahlburg ikke og uddyber:

-Vi har alt for mange eksempler på, hvordan døves behov for ordentlig kommunikation med sundhedsvæsenet bliver sat overhørig. Danmark har i mange år brystet sig af at være et af verdens bedste lande at leve i, når det kommer til tolkning. Det er desværre ikke længere tilfældet. Danske Døves Landsforbund har siden denne regeringsperiodes begyndelse forgæves forsøgt at få regeringen til at tage døves kommunikationsbehov alvorligt – uden held. For tre år siden blev vi lovet en snarlig løsning på problemet – og her, tre år senere, er der ikke sket en pind. Vi sætter benet ned nu og kalder til handling: Sikr jeres døve medmennsker deres ret til tegnsprogstolkning, så de kan få del i samfundets tilbud på lige fod med alle andre.

Han runder af med at sige:

-Danske Døves Landsforbund er parat til dialog og opfordrer politikerne til at handle. Døve skal have ret til tegnsprog – hele livet. Også når det kommer til sundhedsvæsenet.

Kontakt Danske Døves Landsforbunds sekretariatsleder Claus Staunstrup Nilsson på mail csn@ddl.dk eller pr. telefon på 20 90 06 64 for yderligere information vedr. pressemeddelelsens indhold.

13. oktober 2022
Scroll to Top