Søndag d. 7. August bragte JydskeVestkysten et læserbrev som svar på Mads Sandemanns leder fra 2. maj 2022. Hans Stengaard Jessen berettede i læserbrevet om besværet i overgangen fra NemID til MitID, og stillede derfor spørgsmålet; ”Hvorledes skal en svagtseende eller hørehæmmet håndtere opbevaringen og klare brugen af koderne?” Hos DDL kan vi til dette svare, at ja det er besværligt, men vi har gjort det meget nemmere for døve og hørehæmmede borgere, ved at udvikle en vejledning i samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen på dansk tegnsprog.
Adgangen til væsentlig samfundsrelevant information er en menneskeret – også for de ca. 4000 døve med bopæl i Danmark, der har dansk tegnsprog som modersmål. Adgangen til nødvendig information som ovenstående, er ikke blot en sejr for døves repræsentation, men en lovmæssig pligt ifølge ”Lov om tilgængelighed af offentlige og offentligretlige organers websteder og mobilapplikationer”, der trådte i kraft den 23. september 2018.
DDL arbejder løbende for at få oversat vigtige informationer af samfundsmæssig karakter til dansk tegnsprog, for at sikre danske døves adgang og ret til oplysning på eget sprog. Digitaliseringsstyrelsens videoer kan ses her: https://digst.dk/digital-service/digital-inklusion/vejledningsmateriale/vejledninger-paa-tegnsprog/