Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Kulturministeriet afsætter 1 mil. til mere kultur på dansk tegnsprog

Kulturministeriet afsætter 1 mil. til mere kultur på dansk tegnsprog

Regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten er blevet enige om at prioritere 19 initiativer på det kulturelle aktstykke – herunder tolkning af koncerter og teater på tegnsprog. Nyheden falder på FN’s Internationale Tegnsprogsdag, hvilket skaber stor glæde hos landforperson Lars Ahlburg i Danske Døves Landsforbund.

Måske har du allerede set det? Internationale popikoner som Eminem og Cardi B bliver i disse år oftere og oftere akkompagneret af tegnsprogstolke på scenen når de optræder. Det er gået viralt på flere sociale medier, når tegnsprogstolkene nærmest overgår kunsterne i udstråling. På baggrund af regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslistens nyeste aftale kan det konkluderes, at dette syn nu også kommer til at pryde de danske teater- og koncertsale.

Døve har ikke adgang til dansk kulturliv

Døve har svært ved at deltage i kulturlivet på lige fod med hørende, fordi deres modersmål er dansk tegnsprog. Det betyder, at mundtlig og skriftlig dansk er et andetsprog for de omkring 4000 døve i Danmark. Døve er derfor afskåret fra at deltage i kulturtilbud så som koncerter, rundvisninger på museer, standupcomedy og teateroplevelser, fordi der tales dansk, og fordi der indtil nu ikke findes et alternativ på dansk tegnsprog

En intern undersøgelse fortaget af Danske Døves Landsforbund i 2019 blandt 2340 døve konkluderede, at kun 4% af danske døve deltager i kulturlivet. Til sammenligning er deltagelsesprocenten på 74% blandt den gennemsnitlige hørende befolkning i Danmark.

En stor sejr for dansk tegnsprog

Landforperson Lars Ahlburg er ovenud begejstret for beslutningen og kalder det en stor sejr for dansk tegnsprog, at regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten er nået til enighed om at øremærke 1 million kroner til performancetolkning af teaterforestillinger, standups og koncerter

-Døve er en dobbeltminoritet. Ud over det at de ikke kan høre, har de også en kulturel og sproglig identitet i kraft af dansk tegnsprog. Og hidtil har døve ikke kunnet opleve kultur på lige fod med resten af befolkningen. Det betyder, at de er gået glip af en meget væsentlig del af danskernes samfundsforståelse, der er udsprunget af deres kulturdannelse. Med dette tiltag har Kulturministeriet taget et afgørende skridt hen imod en kulturdannelse, som også kan tilegnes af døve, og som vil styrke døves forståelse af dem selv som en dobbeltminoritet, siger han.

Læs mere her.

23. september 2022
Scroll to Top