Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
’Du skal ikke fucke med batterierne’ – nu på tegnsprog

’Du skal ikke fucke med batterierne’ – nu på tegnsprog

For første gang i Danmark formidler en privat aktør sin kampagne på tegnsprog. Non-profit-organisationen og kollektivordningen Elretur har valgt at lave en tegnsprogsudgave af deres populære kampagne for at få folk til at huske at sortere og aflevere deres brugte batterier til genanvendelse. Danske Døves Landsforbund er begejstrede for tiltaget og håber, at det fremadrettet bliver reglen frem for undtagelsen at have en inkluderende tilgang, når virksomheder og organisationer massekommunikerer. Lørdag d. 13. maj er dansk tegnsprogsdag.
8. maj 2023
Af Elretur og Danske Døves Landsforbund

Under COVID-19 blev vi alle vant til at se pressemøder, hvor der var en tegnsprogstolk tilstede, når politikere og myndigheder opdaterede os om pandemien. Men sådan er det langt fra altid. Faktisk kan man gå så langt som til at sige, at sådan er det stort set aldrig – hverken i kommunikation fra myndigheder eller private aktører. Som den første private aktør herhjemme har Elretur – der blandt andet sørger for, at vores brugte batterier bliver sendt til genanvendelse – valgt at få en kampagne formidlet på tegnsprog. Derfor kan man her i maj opleve det velkendte univers, hvor Bodil Jørgensen giver en uforbeholden opsang til sin bedre halvdel og en mere eller mindre kærlig påmindelse til alle os andre, ledsaget af en tegnsprogsfortolkning.

”For os er det her et vigtigt initiativ, som kan inspirere andre til at gøre det samme. Den største barriere for inklusion af døve i det danske samfund er mangel på tilgængelighed og lige rettigheder til information i, hvad man i bred forstand forstår ved det offentlige rum. Tegnsprog er døves modersmål, og når kampagner som denne fra Elretur bliver formidlet på både dansk og dansk tegnsprog, er det med til at give ligeværdige muligheder for at deltage i vores fælles hverdag,” siger Lars Ahlburg, landsforperson i Danske Døves Landsforbund.

2.000 tons batterier bliver ikke sorteret korrekt

Elretur er en non-profit-organisation, som sikrer en ansvarlig håndtering og genanvendelse af de tusindvis af tons brugte batterier, der afleveres på genbrugspladserne hvert år. Selvom vi bliver bedre og bedre til at aflevere vores brugte batterier til genanvendelse – seneste opgørelse viser en genanvendelsesprocent på 65 – er der årligt cirka 2.000 tons brugte batterier, der ikke kan gøres rede for. Derfor kører Elretur løbende kommunikationskampagner. I den forbindelse gør man brug af mange forskellige kommunikationsværktøjer og -platforme, men det er første gang, at man kommunikerer direkte til døvesamfundet i Danmark.

Selvom vi bliver bedre og bedre til at aflevere vores brugte batterier til genanvendelse – seneste opgørelse viser en genanvendelsesprocent på 65 – er der årligt cirka 2.000 tons brugte batterier, der ikke kan gøres rede for.

”Vi ser dette tiltag som en gevinst for alle parter. Først og fremmest er døves rettigheder og mulighed for ligeværdig deltagelse i samfundet en både sympatisk og vigtig sag, men vi ser så absolut også tegnsprogstolkningen som en måde at nå ud til endnu flere med vores budskab, end vi ellers ville have gjort – såvel døve som alle andre. Jeg vil gerne takke Danske Døves Landsforbund for et godt samarbejde, som jeg er sikker på, vil få endnu flere til at huske at sortere deres batterier,” siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Elretur.

Genfortolkning på tegnsprog

Man kan ikke sådan uden videre blot oversætte en tekst fra dansk til dansk tegnsprog. For tegnsprog er sit helt eget sprog med egen syntaks og grammatik. Derfor kan man ikke lave en 1-til-1 oversættelse fra talt sprog til tegnsprog. Så når Bodil Jørgensen giver en ordentlig omgang voksen-skældud på tegnsprog, er det en helt ny tekst, der ligger til grund for det. Der er ca. 3.500 døve i Danmark, og der er 20.000, der taler tegnsprog. D. 13. maj 2014 anerkendte Folketinget dansk tegnsprog som selvstændigt sprog, og d. 13. maj er derfor den største mærkedag for døve herhjemme.

”Jo mere ligeværdig kommunikation desto bedre. Desuden giver filmene giver folk mulighed for at lære en vending eller to,” siger Lars Ahlburg.

Link til filmene


Om Elretur

Elretur er Danmarks største kollektivordning, som repræsenterer mange forskellige brancher og virksomhedstyper. Vi håndterer producentansvaret for elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE) samt batterier på vegne af vores mere end 950 medlemmer.
Elretur er en non-profit-organisation og sørger for ansvarlig og omkostningseffektiv indsamling og håndtering af det elektronik- og batteriaffald, der afleveres på landets genbrugspladser. Det i en sådan grad, at Elretur genanvender 84 procent af de indsamlede produkter. Det er over EU-gennemsnittet på 80 procent. Målet er nu at gå skridtet videre og øge genbruget af produkterne.

 

Scroll to Top