Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Ingen døve skal dø alene: Ny vågetjeneste på dansk tegnsprog skal give nærvær, tryghed og omsorg til uhelbredeligt syge døve i deres sidste tid

Ingen døve skal dø alene: Ny vågetjeneste på dansk tegnsprog skal give nærvær, tryghed og omsorg til uhelbredeligt syge døve i deres sidste tid

Takket være en donation på 280.000 kr. fra TrygFonden er det nu blevet muligt for Danske Døves Landsforbund at tilbyde døende døve en våger, der taler dansk tegnsprog, i deres sidste tid.

Uhelbredeligt syge og døende døve på hospitaler og hospicer har indtil nu ikke haft mulighed for at dele deres tanker og følelser omkring døden med nogen på deres eget sprog. Det gør et nyt pilotprojekt finansieret af TrygFonden og Danske Døves Landsforbund op med.

Tre uddannede vågere står klar til at lytte og trøste på dansk tegnsprog

-Ingen døve skal dø alene, fastslår projektlederen for ’Vågetjenesten på dansk tegnsprog’, Josephine Anker, der også arbejder som ældrevejleder for døve i Jylland og på Fyn. Helle Knudsen, Lotte Lind Rønnow, Lissi Klejs Nielsen er de tre nyuddannede frivillige vågere, der har gennemgået et superviseret program, der er udviklet i samarbejde med Dansk Røde Kors og DDL. I løbet af pilotprojektet skal de efter behov køre ud og våge over døende døve i deres sidste timer:
-Vores frivillige vågere giver nærvær, tryghed og omsorg til døve, som er uhelbredeligt syge og døende. De kan også fungere som aflastning for den døendes nærmeste i en utrolig svær tid, forklarer Josephine Anker.

Retten til en ensartet palliativ behandling for døve i hele landet

Et sammenligneligt tilbud om en vågetjeneste på dansk tegnsprog findes – dog kun på Sjælland. Pilotprojektet skal derfor afdække behovet for tegnsprogstalende vågere i Jylland og på Fyn.

Danske Døves Landsforbund ønsker også at forebygge fordomme om og stigmatisering af døve i palliativ behandling i Vestdanmark:

– Det er en menneskeret, at ens sidste timer bliver så trygge og fredfyldte som muligt. For døve i palliativ behandling gør det stor forskel at kunne tale med andre, herunder personale, på deres eget modersmål – dansk tegnsprog. Og det er desværre ikke en mulighed, døve i Jylland og på Fyn har haft – indtil nu, siger Danske Døves Landsforbunds landsforperson, Lars Ahlburg.

TrygFonden har støttet den nye vågetjeneste med 280.000 kr. som led i arbejdet med at skabe tryghed og fremme omsorg for mennesker i en sårbar situation:

– Frivillige vågere yder en fantastisk og meget prisværdig indsats, som gør en stor forskel for udsatte og sårbare mennesker i den sidste tid. Selvfølgelig skal døende døve også have denne mulighed for nærvær, omsorg og det at have en person ved sin side til det sidste. Ingen skal dø alene, så sådan et vigtigt og tryghedsskabende initiativ støtter vi gerne, siger Christoffer Elbrønd, projektchef i TrygFonden.

Video, billede og logo vedhæftet pressemeddelelsen

For yderligere information, kontakt Danske Døves Landsforbunds sekretariatschef, Claus Staunstrup Nilsson på tlf. 20 90 06 60 eller mail csn@ddl.dk.

6. oktober 2022
Scroll to Top