Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
Social- og Boligstyrelsen nedtager forløbsbeskrivelse for børn med høretab

Social- og Boligstyrelsen nedtager forløbsbeskrivelse for børn med høretab

Danske Døves Landsforbund (DDL) er glade for, at Social- og Boligstyrelsens har lyttet til vores bekymringspunkter i forløbsbeskrivelsen.
16. oktober 2024

Som forælder og kommune kan det være vanskeligt at vide, hvordan man bedst støtter et døvt barn. De kan derfor blandt andet læne sig op ad Social- og Boligstyrelsens vejledninger. Forløbsbeskrivelsen “Rehabilitering og undervisning af børn og unge med tidligt konstateret høretab”, som er udarbejdet i 2019, var én af de vejledninger. Den er nu nedtaget fra Social- og Boligstyrelsens hjemmeside, og det er vi i DDL meget taknemmelige for. Vi har været i løbende og konstruktiv dialog med Social- og Boligstyrelsen omkring indholdet og vægtningen i beskrivelsen. Vi er glade for deres lydhørhed.

To bekymringspunkter
I forløbsbeskrivelsen så vi fra DDL’s side to store bekymringspunkter. Det ene var den store vægtning på vigtigheden af at mestre et lydsprog fremfor målet om at sikre, at alle døve børn tilbydes et tilgængeligt sprog fra fødslen; altså både tegnsprog og lydsprog, da vi fra fødslen ikke kender barnets udbytte af høreteknologien. Den anden bekymring var, at forløbsbeskrivelsen gav rigtig gode anvisninger til hjælp, støtte og handlemuligheder omkring udvikling af lydsprog, men ingen hjælp, støtte og handlemuligheder omkring udvikling af og tilgængelighed til barnets tegnsprogsudvikling.

Ret til tegnsprog – i tide
Som FN’s handikapkomite netop har påpeget overfor den danske stat, så har alle døve børn ret til at blive tilbudt tegnsprog i tide. Når vi ikke på forhånd ved, hvilke døve børn der vil profitere af høreteknologien, mener DDL, at det bedste, vi kan gøre for døve børn, er at sikre dem adgang til både tegnsprog og lydsprog fra høretabet konstateres.

 

Scroll to Top