Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.
4.000 døve er klar til en festdag i dansk tegnsprogs tegn

4.000 døve er klar til en festdag i dansk tegnsprogs tegn

Den 13. maj er Dansk Tegnsprogsdag. Danske Døves Landsforbund og de 4.000 døve, forbundet repræsenterer, hylder traditionen tro den officielle anerkendelse af dansk tegnsprog, som fandt sted i 2014. I år fejres dagen som noget ekstraordinært i samarbejde med Døvefilm, der fylder 60 år.
12. maj 2023
Af Cathrine Mejdal

Det er dømt folkefest til den helt store guldmedalje på lørdag den 13. maj. Under titlen ”BAAM” vanker der et velspækket program for de mere end 300 døve, som forventes at deltage. Ud over festlige taler er der også underholdende indslag, hvor man bl.a. kan forsøge sig som studievært, opleve et standup-show af den svenske døve komiker Flow TV samt kåringen af Årets Tegn v. Dansk Sprognævn og mere til. Alt det rundes af med en storstilet bankoevent med præmier for i alt 50.000 kr. til bl.a. Truestory, Legoland, Tivoli og førsteklasses chokoladeoplevelser.

Festen rundes af med en folkemiddag kokkereret af den døve grillmester, Henrik Hamborg Andersen, unika øl leveret af bryggeriet Mikkeller og topklasses cocktails serveret af Danmarks ældste døveforening – Døveforeningen af 1866.

– Døvefilm har haft – og har stadig – en afgørende betydning for døves mulighed for at få en demokratisk dannelse, og være en del af det danske samfund, understreger Danske Døves Landsforbunds landsforperson, Lars Ahlburg.

Døvefilm giver døve adgang til demokratisk dannelse

Da Døvefilm blev oprettet tilbage i 1963, var ideen at give døve mulighed for at få adgang til de samme, vigtige informationer som alle andre – blot på deres eget sprog. Danske Døves Landsforbund og Døvefonden havde en finger med i spillet, og var med til at sikre bl.a. statsfinansiering til de første film- og tv-produktioner:

– Døvefilm har haft – og har stadig – en afgørende betydning for døves mulighed for at få en demokratisk dannelse, og være en del af det danske samfund, understreger Danske Døves Landsforbunds landsforperson, Lars Ahlburg.

Døvefilm har en fast plads i DR’s sendeflade og producerer i dag en række udsendelser; som bl.a. tællerugentlige tegnsprogsprogrammer, der udsendes over DR. Døvefilm sørger også for, at der er tegnsprogstolke på til til en lang række nyheder og programmer hver dag på DR’s Tegnsprogskanal. Døvefilm laver også dagligt nyheder til DR Ligetil på www.dr.dk, så døve kan læse nyheder på dansk tegnsprog.

Vivien Batory, der er institutionschef hos Døvefilm, uddyber:

– Døvefilm er en unik institution, der i godt 60 år har bidraget til demokratisk deltagelse, dialog og adgang til eget kultur på dansk tegnsprog. Døvefilm tager udgangspunkt i døves modersmål og informerer, udvikler, udfordrer, underholder og producerer indhold på dansk tegnsprog til web og tv. Gennem årene har Døvefilm gjort sit til at synliggøre og fremme dansk tegnsprog til alles gavn. Det er vi stolte af, siger hun og tilføjer:

– Nu, hvor vi kan fejre 60 år, synes vi, det er på sin plads at fejre det med en folkefest til glæde for alle, hvor vi samtidig siger tak for opbakningen til Døvefilms eksistens. Døvefilm ville ikke kunne eksistere uden alle de døve der har taget del i vores programmer og fulgt vores programmer siden vi startede – først via filmfremvisere i klubber og foreninger, via videomaskine og VHS-bånd og nu her via TV og streaming. Med festen fejrer vi os alle sammen, og vores bidrag til det smukke og helt unikke sprog, nemlig dansk tegnsprog.

Arrangementet foregår i Døvefilms lokaler i Københavns Nordvest kvarter.

Festen løber af stablen på Vermundsgade 40A i København, hvor Døvefilm har adresse. Alle er velkommen til at deltage.

For yderligere information om BAAM kan Døvefilm kontaktes på vb@deaftv.dk /  29 73 44 72.

For yderligere information om Dansk Tegnsprogsdag kan Danske Døves Landsforbund kontaktes på ddl@ddl.dk / 20 90 06 60.

Scroll to Top