Internationale indsatser
Døve skal have samme rettigheder som hørende. Både i Danmark og i resten af verden.
Det globale fællesskab
Internationale indsatser
Danske Døves Landsforbund kæmper for at skabe de samme rammer for døve som for hørende. Vi kæmper for tegnsproget. For at det bevares, udbredes og udvikles. Ikke alene i Danmark, men i hele verden. Sagen er, at omkring 80 % af verdens døve lever i ikke-vestlige lande, hvor retten til et sprog ikke er givet. Men uden et sprog kan man ikke kommunikere. Og så bliver det svært at tage en uddannelse. Og få et arbejde. Eller stifte familie. Kort sagt er kommunikation adgangsbilletten til at skabe forbindelse til omverdenen og blive inkluderet i de fællesskaber, der kan skabe et godt liv.
Ghana
Et fælles tegnsprog samler kulturelt, politisk og socialt. Men de ca. 674.000 døve i Ghana taler mange forskellige sprog.
Rwanda
Omkring 280.000 døve i Rwanda har brug for en fælles stemme for at blive hørt som minoritetsgruppe. Det kræver et stærkt døveforbund.
Vestafrika
1,65 millioner døve i 4 af verdens fattigste lande har brug for en samlet indsats for bedre levevilkår. Men en brøkdel kender til døveforbundene.
Jordan
I Jordan er der mere end 220.000 døve. Mange taler tegnsprog, men alt for få får en uddannelse.
Vietnam
2 millioner vietnamesiske døve kæmper for mere selvstændighed. Men det kræver først en officiel accept af tegnsproget.
Guatemala
Der er 240.000 døve i Guatemala, der har brug for at blive bedre integreret i samfundet. Men få taler tegnsprog og endnu færre får tolkebistand.
Internationalt
Stærke forbund styrker døve
Danske Døves Landsforbund arbejder primært i Danmark, men vi bruger også vores mange års erfaringer og viden i mange andre af verdens lande, hvor vi kan hjælpe døve. Igennem de sidste 30 år har Danske Døves Landsforbund derfor arbejdet for døves rettigheder i hele verden. En af de ting, vi har erfaret i praksis er, at stærke døveforbund giver stærke døvesamfund. Derfor arbejder vi også i ikke-vestlige lande for enten at etablere eller styrke lokale og nationale døveforbund.
Så mange forskellige lande har vi arbejdet i gennem årerne.
Aktuelt har vi indsatser i ni forskellige lande.
Mindst 163 millioner mennesker over hele verden kan ikke høre.
I 1992 startede Danske Døves Landsforbund sit internationale arbejde i Uganda. Arbejdet varede helt til 2006.
Hvordan vi når resultater
Advocacy
Øge bevidstheden i lokalsamfundene og politisk arbejde for at fremme døves rettigheder og inklusion.
Empowerment
Mobilisere og styrke døve, så de kan gøre krav på deres rettigheder og deltage aktivt i samfundet.
Kapacitetsopbygning
Styrke og udvikle partnerorganisationer, så de kan arbejde mere effektivt for døves rettigheder.
Tegnsprog
Udvikle og styrke tegnsprogsundervisning samt etablere tegnsprogstolkeuddannelser.
Kommunikation giver mening
Fra vores arbejde i Danmark ved vi, hvordan man bedst udvikler og udbreder tegnsproget. Den viden og vores praktiske erfaringer bruger vi internationalt. For uanset, hvor på kloden man bor, så giver muligheden for at kommunikere med omverdenen via tegnsprog den vigtige adgang til fællesskaberne. Og samtidig en følelse af, at man som døv har lige muligheder, at man selv kan handle og generelt tage kontrol over sin egen hverdag og sit liv. Derfor arbejder vi over hele verden for at sikre døves ret til tegnsprog og skabe vedvarende. tegnsprogsmiljøer.
En kamp uden grænser
Aktuelt arbejder vi aktivt i Vietnam, Ghana, Rwanda, Niger, Togo, Mali, Elfenbenskysten, Guatemala og Jordan. Tidligere har vi arbejdet i lande som for eksempel Madagaskar, Etiopien, Zambia, Tanzania, Uganda og Kenya. Resultaterne af vores internationale indsatser viser, at de hjælper på opretholdelse af døves rettigheder, herunder udbredelsen af tegnsproget, samt til at skabe mere solidaritet, større frivillighed og stærkere lokale og nationale fællesskaber.
Strategiske spor
Døves rettigheder
Danske Døves Landsforbund blev oprettet den 18. maj 1935. Landsforbundets formål er at fremme døves interesser og vilkår på alle områder gennem hele livet. Både i Danmark og internationalt.
Menneskerettigheder gælder for alle mennesker. De gælder uanset, hvor man bor, hvem man er og hvilken økonomisk indkomst man har. Alligevel er døves menneskerettigheder ofte overset i mange ikke-vestlige lande, hvor omkring 130 millioner af verdens 163 millioner døve lever. Vi arbejder ud fra FNs Verdenserklæring om Menneskerettigheder fra 1948 og den senere tilkomne konvention – handicapkonventionen fra 2006. For døve er både en handicapgruppe og en sproglig og kulturel minoritet.
At være døv er lige så meget en identitet, som et spørgsmål om hørekurver. Langt de fleste døve har ingen eller meget lidt hørelse, men der er også døve, der har cochleaimplantat (CI) eller andre høretekniske hjælpemidler. Det, der binder døve sammen, og som forbinder døve til fællesskabet, er tegnsprog. Et så grundlæggende livsvilkår er værd at arbejde for at sikre – over hele kloden.
Gør en forskel for
Mange døve rundt omkring i verden har brug for en hjælpende hånd for at kunne gøre de ting, der for alle andre er helt naturlige. Vil du vide mere om Danske Døves Landsforbunds internationale indsatser, og hvordan du kan bidrage til det vigtige arbejde, er du meget velkommen til at
kontakte Kasper Bergmann på kb@ddl.dk.