Ny vågetjeneste på dansk tegnsprog sikrer døve en værdig afslutning på livet

#Seniorer #Tilgængelighed #Tegnsprog

Ny vågetjeneste på dansk tegnsprog sikrer døve en værdig afslutning på livet

1. februar 2022

Døende døve på enten hospitaler eller hospice har ikke lige adgang til at få tolket dansk tale til dansk tegnsprog. Det har skabt utrygge forhold for døve i palliativ behandling. Ny vågetjeneste på dansk tegnsprog sikrer døve en værdig afslutning på livet.

Ny vågetjeneste på dansk tegnsprog sikrer døve en værdig afslutning på livet

Døende døve på enten hospitaler eller hospice har ikke lige adgang til at få tolket dansk tale til dansk tegnsprog. Det har skabt utrygge forhold for døve i palliativ behandling, da kommunikationen mellem sundhedspersonalet og den døve ofte halter, i en situation hvor den døende i forvejen måske er utryg og bange.

Danske Døves Landsforbund (DDL) mener det er en menneskeret, at ens sidste timer bliver så trygge og fredfyldte som muligt, og med muligheden for at kommunikere med andre, herunder personale, på eget modersmål - dansk tegnsprog.

Som konsekvens har DDL nu etableret et projekt –Vågetjeneste for døve. Formålet med at etablere en vågetjeneste er at sikre døende døve i palliativ behandling får ro og værdighed i den sidste tid. Helt konkret skal projektet engagere fire døve frivillige vågere. De fire vågere, der er nøje udvalgt, vil gennemgå et superviseret program, der er udviklet i samarbejde med Dansk Røde Kors og DDL. Projektet skal afdække behovet for tegnsprogstalende vågere, samt forebygge fordomme om og stigmatisering af døve i palliativ behandling i Vestdanmark, da et sammenligneligt vågetilbud allerede eksisterer på Sjælland.

Ny vågetjeneste for døve støttet af TrygFonden

Projektet har fået så stor opmærksomhed, at TrygFonden har valgt at bevilge 280.000 kr. til projektet. Lars Ahlburg der er landsformand for Danske Døves Landsforbund udtaler: ”Der har for længe været for lidt fokus på de forhold, der er for døve i palliativ behandling. Vi er derfor rigtigt glade for, at vi med støtte fra TrygFonden, nu kan gennemføre vores projekt ”Vågetjeneste på dansk tegnsprog” og dermed være med til at sikre, at døve i palliativ behandling får støtte af kvalificerede, tegnsprogstalende vågere i deres sidste tid.”

For yderligere information

Danske Døves Landsforbund
Claus Staunstrup Nilsson
Sekretariatschef

Mobil: 20 90 06 60
Mail: csn@ddl.dk

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site