Ny effektiv introduktion til kontaktpersoner til døvblinde

#Tegnsprog #Tilgængelighed #Uddannelse

Ny effektiv introduktion til kontaktpersoner til døvblinde

Foto: Christin Hume, Unsplash

22. januar 2020

Nu kan nyansatte kontaktpersoner landet over sidde hjemme ved deres egen computer og få en introduktion i form af e-læring til deres kommende arbejde med personer med kombineret høre- og synstab (døvblindhed).

Det er det foreløbige resultat af et projekt, som CFD gennemfører på opdrag af Socialstyrelsen.

Kontaktpersonerne udgør en lille gruppe (omkring 300 på landsplan), men de har en meget stor betydning for dagligdagen for en af de grupper, som er i størst fare for isolation, nemlig personer, som både har et høre- og et synstab.

Kontaktpersonerne er ansat efter § 98 i Serviceloven til at hjælpe personer med døvblindhed i forbindelse med kommunikation, adgang til nyheder og anden information og ledsagelse, således at de får øget livskvalitet og selvhjulpenhed, undgår isolation og får mulighed for deltagelse i samfundet.

Langt de fleste kontaktpersoner (over 80%) arbejder mellem 2 og 10 timer om ugen.

Det to-årige projekt er finansieret af Socialstyrelsen. Det blev påbegyndt i september 2018, og en stor del af projektet indtil nu har handlet om at udvikle fem e-læringsmoduler, som på omkring to timer giver nyansatte kontaktpersoner en hurtig og effektiv introduktion til centrale områder i arbejdet med personer med døvblindhed.

Modulerne er udviklet af CFD's døvblindekonsulentordning i samarbejde med e-læringsspecialisterne Key2Know. Hvert modul varer omkring 25 minutter og består af en blanding af speak, illustrationer, animationer, foto og video.

Se en kort (2.30 min) præsentation af e-læringsmodulerne her. Klik på ikonet for undertekster, hvis du vil have videoen tekstet.

Udbytterigt møde mellem kompetencer

CFD’s døvblindekonsulenter har siden kontaktpersonordningen blev indført i starten af 1990'erne stået for supervision og undervisning af kontaktpersonerne. Faglig leder for døvblindekonsulenterne Anette Rud Jørgensen siger om e-læringsmodulerne:

"Det har været et utroligt spændende og udbytterigt møde mellem vores konsulenters faglige ekspertise og Key2Knows kompetencer i, hvordan man formidler denne viden i form af e-læring. Og vi er rigtig glade for og stolte over, at vi nu kan tilbyde kontaktpersoner denne introduktion til deres arbejde."

Og hun fortsætter: "Der er naturligvis mange ting, man ikke kan lære via en computer, som for eksempel ledsageteknik i praksis. Men ved at tage disse e-læringsmoduler får kontaktpersonerne en grundlæggende forståelse af nogle helt centrale temaer i deres arbejde, som de kan bygge videre på."

Projektet indeholder også et nyt opkvalificeringstilbud til erfarne kontaktpersoner i form af seks moduler til gruppe- og holdundervisning, hvor vægten er lagt på diskussion, erfaringsudveksling og træning af praktiske færdigheder.

Tilfredshed hos brugerorganisationen

Hos Foreningen Danske DøvBlinde har man imødeset projektet med spænding. Anders Fransson, formand for FDDB, udtaler:

"Siden kontaktpersonordningen blev etableret tilbage i starten af 1990’erne har FDDB kæmpet for etablering af en kontaktpersonuddannelse. Nu er vi endelig tættere på målet gennem CFD's projekt Opkvalificering af kontaktpersoner."

”Projektet har nået en milepæl, nu hvor de fem e-læringsmoduler lanceres samtidig med etableringen af gruppe- og holdundervisning. Vi ser frem til at rigtig mange kontaktpersoner gennemgår opkvalificeringsforløbet og efterfølgende får taget det lærte i brug ude hos os døvblinde," slutter Anders Fransson.

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site