Myndighederne svigter døve

#Arrangementer #Politik #Tegnsprog #Tilgængelighed

Myndighederne svigter døve

9. marts 2020

Antallet er coronasmittede er nu oppe på 59 danskere. Medierne dækker udviklingen massivt, og der er enorm opmærksomhed på udbruddet, der optager alle i Danmark. Men ingen myndigheder tegnsprogstolker pressemøder eller information til døve, og dermed bliver døve ladt i stikken. Danske Døves Landsforbund kræver national kriseplan.

Ved samtlige pressemøder med livsvigtig information til den danske befolkning om spredningen af coronavirussen, har ingen af myndighederne tænkt på at tage en tegnsprogstolk med. Dermed overser de en hel befolkningsgruppe – nemlig døve.

-Det er foruroligende, at ingen myndigheder tager opgaven alvorligt og sørger for, at døve også får information som alle andre borgere i Danmark. Det er en meget alvorlig situation, udtaler Landsformand for Danske Døves Landsforbund, Lars Knudsen.

Statsministeren holdt krisepressemøde fredag 6. marts om spredningen og smittefaren. Situationen er så alvorlig, at det kræver indgreb i vores personlige frihed for at dæmme op for virussen. Der var ingen tegnsprogstolk.

I ugen op til pressemødet havde Sundhedsstyrelsen sammen med Statens Serum Institut og Sundhedsministeriet afviklet to pressemøder om udviklingen af coronavirussen. Der var ingen tegnsprogstolk.

Det til trods for, at DDL i både forrige og sidste uge har været i dialog med Sundhedsstyrelsen om at få tegnsprogstolket bl.a. pressemøderne.

Dansk tegnsprog er døves modersmål

- Vi har udleveret en liste med kompetente tolke, vi har rådgivet, vejledt og fulgt op. Og hvad sker der så? Ingenting. Det er simpelthen ikke godt nok. Vi døve har også ret til livsvigtige informationer. Det er uacceptabelt, og vi vil ikke svigtes, fortæller landsformand for Danske Døves Landsforbund, Lars Knudsen.

Danske Døves Landsforbund modtager mange bekymrede henvendelser fra døve i Danmark, der er i tvivl om, hvilke forholdsregler de skal tage, hvordan de kommer i kontakt med myndighederne og hvad der generelt er op og ned i sagen. Men det har forbundet selvsagt ikke de rette kompetencer til at svare på. Derfor er det myndighedernes ansvar at sørge for, at kommunikationen inkluderer døve.

-Det er ikke nok med en opsamling af pressemøderne på skrift eller en tekstet video på myndighedernes hjemmesider. Dansk tegnsprog er døves modersmål – ikke dansk tale-og skriftsprog, forklarer Lars Knudsen og uddyber:

-Der er en kæmpe risiko for misforståelser og usikkerhed, når du kun bliver orienteret på dit 2. sprog, hvilket antallet af henvendelser til os er tydelige eksempler på. Derfor er der brug for at få tegnsprogstolket de vigtigste informationer.

Kræver national kriseplan for kommunikation

Derfor kræver Danske Døves Landsforbund en national kriseplan, der sikrer, at al relevant krisekommunikation gøres tilgængeligt på dansk tegnsprog. Det undrer landsformanden, at det ikke er sket endnu.

-Alle lande Danmark normalt sammenligner sig med, har tegnsprogstolkning som en integreret del af deres kommunikation. Hvorfor kan vi ikke finde ud af det i Danmark?

Antallet er coronasmittede er i skrivende stund nu oppe på 59 danskere. I alt er 1022 personer er blevet testet og 770 i karantæne. Hvornår lever de danske myndigheder op til deres ansvar og sikrer, at ALLE borgere for de rette og nødvendige informationer?

- Lars Knudsen, Landsformand, Danske Døves Landsforbund

(For spørgsmål, kontakt Casper Bagge Andersen på 20 90 06 66)<o:p></o:p>

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site