Hurra for dansk tegnsprog!

#Arrangementer #Kultur #Tegnsprog

7. maj 2021

Under coronapandemien har mange fået øjnene op for dansk tegnsprog når myndighedernes pressemøder er blevet tegnsprogstolket. Du har måske ligefrem selv lært at kaste et par håndtegn. Den 13. maj er dansk tegnsprogsdag – og der er masser af grund til at fejre!

Når myndighederne indkalder til pressemøder, er det efterhånden altid med en tegnsprogstolk ved siden af. Men hvorfor nu det? Helt enkelt; fordi det er en menneskeret.

Dansk tegnsprog tales af omkring 20.000 personer i Danmark – heraf cirka 4.000 døve. Der er dog stadig meget uvidenhed om dansk tegnsprog. Er det bare fagter? Er det internationalt? Er det nemt at lære?

Det korte svar: nej, nej – måske!

Selvstændig og anerkendt sprog

Dansk tegnsprog er et selvstændig sprog med sin egen grammatik, som er helt forskellig fra talt og skrevet dansk. Der er altså ikke tale om fagter, men et rigtigt anerkendt sprog. Kampen om anerkendelse har været lang og sej. Det er ikke mere end syv år siden, at et enigt Folketing anerkendte dansk tegnsprog.

Det er blandt andet dét vi fejrer den 13. maj. Men vi fejrer også, at vi har ret til dansk tegnsprog. Døve er en sproglig og kulturel minoritetsgruppe – med ret til tegnsprog. Hele livet. Selvom dansk tegnsprog er anerkendt som sprog, så er der stadig meget at kæmpe for. Anerkendelsen kan ikke stå alene, men skal også følges op af handling. Og dér er stadig et stykke vej før vi er i mål. Men i dag - der kipper vi med flaget og råber hurra for dansk tegnsprog.

Samarbejde med Mikkeller

Vi fejrer dagen med online-tegnsprogsundervisning til dem, der gerne vil vide og lære mere om dansk tegnsprog. Vi fejrer også udgivelsen af en ny stor rapport om dansk tegnsprog. I aften lancerer vi en ny tegnsprogsøl i samarbejde med bryggeriet Mikkeller. Øllen hedder ”Yes, we sign!” og kan købes på Mikkellers webshop eller hos os i Danske Døves Landsforbund. En del af overskuddet går til vores arbejde med at sikre døves ret til tegnsprog.

Kom og lær tegn!

Og så tilbage til de indledende spørgsmål: dansk tegnsprog tales i Danmark. I andre lande har man andre og egne tegnsprog. Ja, det ville være smart om man talte samme tegnsprog i hele verden. Det ville også være smart, hvis hele verden talte dansk.

Om det er nemt at lære dansk tegnsprog? Du kan jo lade det komme an på en prøve; se med den 13. maj 2021.

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site