Døvefilm; nu med daglige nyheder og mere kulturindhold

#DDLinterviewer #Kultur #Politik #Tegnsprog #Tilgængelighed

Døvefilm; nu med daglige nyheder og mere kulturindhold

Mette Bergqvist. Foto; Ann Celina Troelsen, Døvefilm

27. marts 2018

Det sidste halve år har Døvefilm været igennem en rutsjetur af dimensioner da tilskuddet til Døvefilm blev taget af Finansloven uden varsel. Det endte dog lykkeligt, da Døvefilm kom tilbage på Finansloven. Men hvad så nu? Fortsætter alt som før eller hvad kan vi egentlig forvente os af Døvefilm nu og fremover? DDL har mødt Døvefilms leder Mette Bergqvist.

Tillykke med bevarelsen af Døvefilm. Hvordan ser hverdagen ud efter sådan en rutsjetur?

- Puha, det har været hårdt! siger Mette. Vi er selvfølgelig utrolig glade for at Døvefilm kom tilbage på Finansloven, men det har også været en hård tid og det har kostet os mange penge. Januar og februar har været nogle kaotiske måneder. Men vi er kommet styrken ud af stormen. Vi har stået sammen hele vejen igennem og har kæmpet for det her. Vi ser fremad og prøver at finde en ny vej, selvom vi er blevet ramt på økonomien, fortæller Mette.

Hvad kan vi forvente af Døvefilm i 2018?

- Der er mange forandringer på vej. Efter påske starter vi fx med at sende nyheder alle hverdage. Det er noget vi har haft i støbeskeen i længere tid. Det startede helt tilbage i 2016, hvor vi afholdt et seminar. Både Døvefilm og DR har lavet brugerundersøgelser og de viser samstemmende, at døve har behov for og ønsker flere nyheder på tegnsprog.

Hvordan kommer det til at foregå?

- Jo, som det er nu, tager det os 10 dage efter en historie er råklippet til den er klar til udsendelse. Det lyder som meget lang tid. Det er ikke fordi vi er langsomme eller dovne, det er simpelthen bare den tid det tager for os med de ressourcer vi har. Vi udkommer jo på to sprog. DR skal desuden modtaget programmet tre dage inden udsendelse i TV så de kan nå at lave undertekster. Når vi skal til at sende nyheder dagligt, så kommer det til at foregå sådan, at vi henter nyhederne hos ’DR Ligetil’. Dem laver vi så, og udgiver på dr.dk/ligetil som små nyhedsklip. Det er planen at udkommen med 4-6 nyhedsklip om dagen. Heraf vil en historie være fra døveverden. Det foregår løbende igennem dagen. Vi kommer også til at dække ’breaking news’ i tidsrummet 8-16 på hverdage.

Kommer der også en samlet nyhedsudsendelse?

- Ja, der kommer en samlet nyhedsudsendelse. Vi samler alle de enkelte nyhedsklip til en samlet udsendelse, som bliver vist kl.18 på Tegnsprogskanalen. Det er vores mål, at der derudover dagligt skal være én nyhed som har direkte relevans for døve. Vi glæder os utrolig meget til at starte, for vi ved som sagt fra vores undersøgelser at der er et behov og et ønske.

Er der planer om at lave udsendelser som rammer døve som målgruppe mere bredt end hidtil?

- Ja og nej. Vi laver ganske rigtigt tv til døve, men gruppen af døve er jo lige så mangfoldig som i det hørende samfund. Døvefilms primære opgave er at lave tv på tegnsprog og derigennem bidrage til at døve inkluderes i samfundet. Der vil altid være nogen der føler, at vi ikke rammer dem. Vi sender 52 minutters tv om ugen – 35 timer om året, og vi kan ikke ramme hver enkelt seer med indhold som interesser netop dem. Når det er sagt, så er det planen at der fremover skal være mere kulturindhold. Det er vores håb, at det rammer bredt.

Hvad bliver fokus i det nye kulturindhold?

Ja, hvad er døvekultur. Det er jo meget bredt. Det kan være større arrangementer som fx Døves Nordiske Kulturfestival, men også mindre begivenheder rundt omkring i døvesamfundet i Danmark. Det kan handle om sprog, historie og meget andet. Det vil vi så lægge større vægt på i Tidens Tegn fremover.

Kommer der også ændringer på Tegnsprogskanalen?

Ja, der kommer også ændringerne. Hvad der bliver tolket, har Døvefilm dog ingen direkte indflydelse på. Det reguleres gennem de public serviceaftaler der laves mellem TV2, DR og Kulturministeriet. Vi udfører bare tolkeopgaven. Men samtidig med, at der udkommer nyheder online og på Tegnsprogskanalen, så bliver magasinprogrammet ”Go’ Aften Danmark” også tolket fremover. Det er en meget folkelig udsendelse, der bliver talt om i det daglige fx omkring frokostbordet på arbejdspladsen og i samfundet generelt. Det er vigtigt, at døve også kan følge med i den del.

Hvad kan Tidens Tegn som tolkede udsendelser på Tegnsprogskanalen ikke kan?

- Mange ting! siger Mette med et stort smil. Hvis jeg skal gøre det lidt kort, så producerer Tidens Tegn historier om døve for døve, imens Tegnsprogskanalen tolker udsendelser om hørende til hørende. Det er modersmålet der er den store og afgørende forskel. Tempoet i Tidens Tegn passer desuden til mange i målgruppen.

Hvordan ser fremtiden ud for Døvefilm?

- I den nære fremtid er der som sagt flere ændringer på vej. På den lidt længere bane bliver der også nogle ændringer. Tilskuddet til Døvefilm falder hvert år med 100.000 kroner. Samtidig stiger lønudgifter som følge af overenskomster. Det medfører på sigt nogle alvorlige besparelser. Døvefilms bestyrelse arbejder hårdt på at finde en løsning, så Døvefilm kan overleve. Døvefilm er blevet bevaret – og Døvefilm skal forblive bevaret, afslutter Mette.

Se Døvefilms udsendelser her.

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site