Døve har da også ret til hjælp!

#DDLinterviewer #Tilgængelighed #Tegnsprog

Døve har da også ret til hjælp!

Foto: De syv frivillige. Fra venstre ses Mette Washuus, Sarina Michelsen, Gugga Fiil, Lotte Knudsen, Christina Hausgaard, Sofie Ahlburg og Anja Rønne-Christensen.

21. september 2017

Syv stærke og engagerede døve kvinder arbejder som frivillige i selvhjælpsgrupper for døve under DDL’s projekt ”Psykisk Trivsel”. Hvad driver de syv ildsjæle? Og hvilke tabuer, fordomme og misforståelser støder de oftest på i forbindelse med arbejdet? DDL har mødt Sarina Michelsen, Christina Hausgaard og Sofie Ahlburg til en snak om at være frivillig.

Det er lørdag eftermiddag i september og solen skinner ind ad vinduerne i Brohusgade 17 på Nørrebro. Der har netop været afholdt møde for de frivillige i DDL’s selvhjælpsgrupper. Om formiddagen har der været undervisning, og efterfølgende statusmøde. Humøret er højt og luften sitrer af energi.

Hvorfor har I valgt at engagere jer i selvhjælpsgrupper for døve?

Sarina: - Hørende har et utal af mulighed for at få hjælp, men for døve er der slet ikke de samme muligheder. Derfor har jeg meldt mig som frivillig. Jeg vil gerne give døve muligheder – jeg vil gerne gøre en forskel.

Christina: - Ja, det er det samme for mig. Jeg er uddannet pædagog, og har længe set at der er et behov, men ikke mulighed for at få hjælp.

Sofie fortsætter: - Jeg er helt enig. Jeg synes desuden det er vigtigt at bryde tabuet og vise døve, at de ikke er alene. Det er vigtigt at vi skaber et fællesskab, hvor folk kan få hjælp til deres problemer. Ofte bruger man måske venner og kærester, men der kan være behov for at få mere hjælp og/eller hjælp fra personer, som man ikke har en personlig og privat relation til.

Selvhjælpsgrupperne startede i 2015 og lige nu er der tre selvhjælpsgrupper. Projektet udvikler sig hele tiden, og der er i øjeblikket planer om at lave specifikke selvhjælpsgrupper for døve kvinder med anden etnisk baggrund end dansk, unge døve samt en gruppe for pårørende. Forberedelserne er i fuld gang.

Psykiske problemer opleves ofte som tabu og der er generelt mange fordomme og misforståelser. Er det noget I også oplever?

De tre kvinder kigger på hinanden og siger nærmest i kor: - JA!

- Rigtig mange tror, at vi alle sammen er psykisk syge og at det er derfor vi er med som frivillige. Men sådan er det slet ikke. Vi er alle sammen mennesker som brænder for at give døve muligheder for at få hjælp. Vi har forskellige uddannelsesbaggrund og har alle fået flere kurser, så vi er fagligt rustet til opgaven, fortæller Sarina.

Sofie fortsætter: - Ja, og noget andet er at vi – selvfølgelig – har tavshedspligt! Mange er nervøse for om der bliver snakket i hjørnerne. Men vi har tavshedspligt. Selvom vi ”bare” er frivillige, så er vi også professionelle.

- En anden generel misforståelse er, at mange tror psykiske problemer er farlige, og ser det som et tegn på svaghed hvis man viser følelser og står ved sine problemer. Men sådan er det slet ikke – tværtimod! Vi skal igen på turné til efteråret og foråret rundt omkring i medlemsforeninger, og her håber vi at kunne få nedbrudt endnu flere tabuer og få døve til at melde sig til projektet, afslutter Christina.

Du kan møde de frivillige til Døves Kulturdag i Aarhus, hvor de har en bod. Kom forbi til en snak og/eller få nogle materialer med hjem.

Hvis du har nogle spørgsmål, så kontakt projektansvarlig Lene Hempel på lh@deaf.dk.

NYT! Du kan nu også følge de frivillige på Instagram under profilen ddl_psykisk_trivsel.

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site