Døv involveret i trafikuheld – Jeg kunne ikke forstå, hvad politiet sagde!

#Politik #Tilgængelighed #Tegnsprog

Døv involveret i trafikuheld – Jeg kunne ikke forstå, hvad politiet sagde!

Dennis kom heldigvis ikke noget til, men var selvfølgelig chokeret. Bilen måtte en tur på værksted efter sammenstødet

11. november 2020

Dennis Jensen var involveret i et stort trafikuheld på Køge Bugt Motorvejen tirsdag morgen. Heldigvis var der kun tale om materiel skade, men fordi Dennis er døv, kunne han ikke kommunikere med politiet og ambulancefolkene, fordi fjerntolkningen først åbnede flere timer senere. ”Det var en utryg situation, for jeg kunne ikke følge med i, hvad der foregik”, forklarer Dennis.

Dennis Jensen var på vej på arbejde som enhver anden morgen ad Køge Bugt Motorvejen, da han kl. 5.45 blev involveret i et trafikuheld ved Ishøj sammenfletningen. I alt var otte biler involveret i uheldet, men heldigvis var der ingen, der kom til skade.

Bilen foran Dennis Jensen bremsede pludseligt hårdt op, så han huggede bremserne i – desværre nåede damen bag ham det ikke.

-Der er ikke nogen, så vidt jeg ved, der er kommet til skade. Jeg er ok, men selvfølgelig er det et chok, når det sker, forklarer Dennis.

Damen i bilen bag Dennis ringede 112, og det varede ikke længe før politi- og ambulancefolk var til stede. Problemet er selvfølgelig, at Dennis ikke kan kommunikere med folkene, fordi han er døv.

-Da politiet ankom, talte de hurtigt til mig, fordi de troede, jeg kunne høre. Jeg signalerede, at jeg er døv, men kan mundaflæse. Politiet undskyldte, og derefter talte de langsomt til mig, og vi kommunikerede på papir om kørekort, om jeg var ok osv. Men jeg forstod ikke helt, hvad det var, de sagde til mig, forklarer Dennis og forsætter:

-Politiet og damen, der anmeldte uheldet, talte meget sammen, men jeg kunne ikke følge med i deres samtale, og det er et problem. Fjerntolken åbnede først kl. 8, så det betød, at jeg var holdt udenfor diskussionen, og det var ikke rart.

Fjerntolk 24 timer i døgnet - alle ugens dage

Derfor måtte politiet også ringe efter Falck til Dennis' skadede bil.

Dennis’ oplevelse er én i en lang række sager, som DDL modtager, hvorfor der er behov for at udvide fjerntolkeordningen, så man kan få fat i en tolk 24 timer i døgnet alle ugens dage.

- Det er på tide, vi gør op med den ulighed. Døve skal ikke være ringere stillet end vores medborgere. Døve skal have mulighed for at tale med – i Dennis’ tilfælde politi- og ambulancefolk. Det skaber stor utryghed, når man ikke kan forstå, hvad der bliver sagt, og man ikke selv kan forklare, hvordan man har oplevet et forløb korrekt. Det bliver vi simpelthen nødt til at ændre, lyder det fra Lars Knudsen, landsformand i Danske Døves Landsforbund.

Det er en vigtig politisk kamp for DDL, at døve bliver ligestillet med resten af den danske befolkning, og her er fjerntolkeordningen et vigtigt element. DDL vil derfor stille som krav, at udvidelse af fjerntolkeordningen til alle døgnets 24 timer bliver en del af det kommende udbud i 2021.

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site