Der skal være samme muligheder for alle!

#Politik #Tegnsprog #Tilgængelighed #Arbejdsmarked #Børn og unge #DDLinterviewer

Der skal være samme muligheder for alle!

Foto: Danske Døves Landsforbund

19. oktober 2017

Lidt skjult bag Christiansborg i centrum af København, finder man den tilstødende bygning, Provianthuset, som er en del af Folketinget. Den skarpe efterårssol skinner ned mellem træerne udenfor den gamle charmerende bygning. Inde bag de gamle mure har nogle af Folketingets politikere kontor – heriblandt Jakob Sølvhøj, Handicapordfører for Enhedslisten. DDL har mødt Jakob til en snak om døve, Døvefilm og det at lave politisk arbejde – både som politiker og vælger.

Hvorfor interesser du dig egentlig for døve og Døvefilm?

- Jeg har for det første en forpligtelse til at interesse mig for sagen, fordi jeg er handicapordfører. Det her handler om døve og tegnsprog, men jeg engagerer og interesserer mig også for sager, der vedrører eksempelvis blinde. På det mere personlige plan, så har jeg en naturlig interesse for døve. Min kone har i mange år arbejdet som socialpædagog i døveverden og jeg har selv forskellige relationer i døveverden. Derudover har jeg faktisk også en svigerinde som er døv, fortæller Jakob.

Har du selv valgt at blive Handicapordfører?

- Ja, det har jeg selv valgt. Det er på mange måder en kulmination af et helt arbejdsliv. Jeg har i mange år arbejdet i fagforeningen FOA, og jeg har også arbejdet med beskyttede værksteder og forskellige handicapgrupper. Det ligger mig meget på sinde, at der skal være samme muligheder for alle uanset handicap. Derfor har det også været et stort ønske for mig at blive Handicapordfører.

Kan du give døve et par tips til at få indflydelse på det politiske arbejde?

- Det handler meget om at skabe kontakt. Døve skal ud og gøre opmærksomme på sig selv – skabe liv og bevægelse! Man må ud og gøre sig synlig og de ting, man kæmper med og for. Vi har fælles velfærd i Danmark, og det er vigtigt at gøre politikerne opmærksomme på de behov man har og få dem til at forstå de behov. Der skal som sagt være lige muligheder for alle – uanset handicap. I den konkrete sag med Døvefilm så er sagen nu ved at komme ud i offentligheden for alvor. Og det er vigtigt, for så bliver sagen mere synlig, og så kan man lægge endnu mere pres på politikerne, fortæller Jakob.

Hvordan er det at sidde i Folketinget?

- Det er meget spændende for mig at få lov til at sidde her og arbejde med noget, hvor jeg både har en masse erfaring og samtidig en stor interesse. Jeg kan rigtig godt lide den vekselvirkning mellem lovgivning og folks følelser. At få de to ting til at gå op, det kræver liv og bevægelse! Det er på mange måder et drømmejob for mig, så at få lov til at slutte her (inden pension, red.) er fantastisk, smiler Jakob.

Hvad laver du, når du ikke laver politik?

Jakob griner: - jeg laver rigtig meget politik! Men jo, jeg har fire børn og to børnebørn. Så når jeg ikke laver politik, så prioriterer jeg tid sammen med familien. Jeg har også et lille sommerhus på bare 38 m2. Der holder jeg meget at være og gå lange ture og læser bøger, slutter Jakob med et smil.

DDL har mødt og samarbejdet med Jakob Sølvhøj i flere sammenhænge. Herunder både om den nuværende sag med Døvefilm, men også i forbindelse med døve børns muligheder, tolkning, arbejdsmarkedet med mere.

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site