DDL er frustreret over Social- og Indenrigsministeriet: Nok er nok!

#Arbejdsmarked #Børn og unge #Politik #Tegnsprog #Tilgængelighed

4. marts 2020

Forbedringer på tegnsprogstolkeområdet har gennem en lang årrække stået øverst på dagsordenen for Danske Døves Landsforbund for at sikre døve bedre mulighed for tegnsprogstolk og gøre op med sektoransvarsprincippet. Men regeringen trækker tiden, og nu er tålmodigheden hos landsformand Lars Knudsen brugt op.

- Nok er nok!

Så klart er budskabet fra Lars Knudsen, landsformand for Danske Døves Landsforbund.

Her til formiddag var han til møde i Social- og Indenrigsministeriet for at diskutere tegnsprogstolkeområdet, og hvad der skal ske i fremtiden. Resultatet fra mødet levede langt fra op til forventningerne, forklarer en tydeligt skuffet Lars Knudsen:

-Jeg er allermest ked af det og frustreret på alle døves vegne i Danmark. DDL har i flere år kæmpet en hård kamp for, at der skal ske noget på tolkeområdet, og det har jeg gjort det klart for ministeriet. De kan ikke blive ved med at trække tiden. Det kan vi ikke være bekendt over for alle døve, der kommer i klemme i systemet, siger Lars Knudsen.

Tolkeområdet skal måske undersøges forfra

Beskeden fra Social- og Indenrigsministeriet – og dermed regeringen - lød i dag, at man først nu er begyndt at kigge på sagen. Den tidligere regering fremlagde sidste år en rapport, som analyserede mulighederne for at omorganisere hele tolkeområdet, som bl.a. DDL har tog del i.

Du kan læse mere om det her.

Men regeringen er ikke sikre på, at de finder rapportens anbefalinger gode nok - hvilket DDL er enige i. Det kan betyde, at der skal laves nye forslag og det kommer til at tage lang tid. Dermed ser det ikke ud til, at der kommer til at ske nogle forandringer i den nærmeste fremtid. Det er en forhaling af processen, mener landsformanden.

- Det er selvfølgelig utilfredsstillende, fordi mange døve er frustrerede og bliver forhindret i at få tegnsprogstolk i forskellige situationer, som det ser ud nu. Det har vi meldt klart ud til ministeriet i dag.

Arbejder for en midlertidig løsning

Allerhelst ønsker DDL et opgør med sektoransvarsprincippet – altså et princip, hvor bevilling af tegnsprogstolk er spredt mellem forskellige sektorer. Det er endnu ikke en mulighed, så derfor har DDL foreslået en midlertidig løsning.

- Vi har kraftigt opfordret til at ministeriet laver en fælles hjemmeside, hvor døve kan bestille tolk, fordi det i dag er meget spredt. Det er små skridt, men de er vigtige at tage. Det vil de undersøge i ministeriet, om det muligt. Vi kommer til at følge processen intenst og bider os fast i bordet, for der skal ske noget nu, forklarer Lars Knudsen.

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site