Aarhus Døveforening endelig på budgetaftale - Flere års kamp omsider slut!

#Politik

Aarhus Døveforening endelig på budgetaftale - Flere års kamp omsider slut!

17. september 2020

Aarhus Døveforening er for første gang med i budgetaftalen fra Aarhus Kommune for de næste tre år. Det betyder, at døveforeningen nu får råderetten over egne lokale og bliver et samlende fællesskab for døve i Århusområdet. Det er en fornem fødselsdagsgave at kunne give sine medlemmer, da foreningen i dag fylder 117 år.

Aarhus Døveforening er for første gang med i budgetaftalen fra Aarhus Kommune for de næste tre år. Det betyder, at døveforeningen nu får råderetten over egne lokale og bliver et samlende fællesskab for døve i Århusområdet. Det er en fornem fødselsdagsgave at kunne give sine medlemmer, da foreningen i dag fylder 117 år.

Det er med store smil og viftende hænder over hovedet, som døve i Århus og omegn går rundt med i dag, for flere års kamp er langt om længe ovre. Århus Døveforening er kommet med på det kommunale budget for de næste tre år.

Det betyder et kontant tilskud på 200.000 kr. om året til at drive egne lokaler til aktiviteter for døve. Oveni i glæden for budgetaftalen, så er det i dag foreningens 117-års fødselsdag, og hvilken bedre måde at fejre den på end at sikre døve et sted, hvor dansk tegnsprog og socialt samvær kan blomstre.

-Det betyder utroligt meget for døve i Aarhus at have deres eget sted, da det skaber tryghed og vished om, hvor man kan finde hinanden, hvor man kan have en snak med “sin døve nabo”, da døveforeningen betragtes som ens eget lokalsamfund, forklarer en stolt Malene Melander, der er projektleder i Aarhus Døveforening og som har kæmpet med i fortroppen for at skabe resultatet.

Bekæmper isolation og ensomhed
Siden 2011 har døveforeningens medlemmer haft aktiviteter spredt ud i forskellige kommunale lokaler i Aarhus. Det betød, at medlemmerne mistede overblikket, hvor de skal være henne. Dermed forsvandt trygheden, de dukkede ikke op længere, og derpå opstår isolation og ensomhed blandt døve:

-Den udvikling vil vi gerne undgå, og derfor er det vigtigt med vores eget sted, som nu bliver en mulighed med denne budgetaftale fra Aarhus Kommune, understreger Malene Melander og fortsætter:

-Vi skal have et sted hvor alle døve i Aarhus og omegn ved de kan tage hen og få en kop kaffe og en snak på tegnsprog. Et sted, hvor foreningen kan udvikle flere tilbud til mindre grupper: sårbare døve, etniske døve, arbejdssøgende døve mv. udover de eksisterende tilbud foreningen har.

Sej politisk kamp for at nå målet
I 2017 kom der skub i tingene, da medlemmerne fik mulighed for at lufte deres tanker om “Livet som borger i Aarhus overfor politikerne i kommunen. Det blev så fulgt op med mange personlige møder med de forskellige politikere, men resultatet udeblev. I 2020 startede foreningen “forfra” med at appellere til alle politikere om døvesagen i Aarhus.

Eva Mejnertz (RV) og Lene Horsbøl (Venstre) skrev denne gang sammen et budgetforslag, der kom med ind til forhandlingsbordet. Og forligspartierne er torsdag d. 17 september sent aften nået frem til enighed om at Aarhus Døveforening skal have penge til at kunne yde en indsats mod ensomhed og isolation hos døve.

Hvorfor tror du det lykkedes denne gang, Malene?

-Jeg tror, det er pga. viden om døve. Der skal snakkes med mange og gentagne gange for at flere forstår, den verden døve lever i - de usynlige udfordringer, der er i hverdagen.

Døve er en sproglig minoritetsgruppe, der oplever sproglige barrierer i hverdagen. Vi går ikke rundt med en tegnsprogstolk i lommen.

Det bliver hurtigt en hverdag, hvor vi møder udfordringer i det kommunikative, som tager meget af vores energi - og vi derfor ser døve, der isolerer sig og bliver meget ensomme i eget hjem. Det vender forhåbentlig nu med vores egne lokaler, hvor dansk tegnsprog og døvekultur bliver omdrejningspunktet.

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site