Lørdagsskole giver os tegnsprog og fællesskab

#DDLinterviewer #Børn og unge #Tegnsprog

Lørdagsskole giver os tegnsprog og fællesskab

Familien Wiederhold til Lørdagsskole. Foto: Danske Døves Landsforbund.

1. december 2017

Børn, unge og forældre myldrer mellem hinanden; døve, hørehæmmede, CI-opererede og hørende i én stor forsamling. I dag er der trampolinspring i Aarhus. Det er sjovt og både børn og forældre får sved på panden og røde kinder. Hvor lidt eller meget man hver især kan høre, er ikke så vigtigt. Det vigtigste er, at på Lørdagsskole bliver der talt tegnsprog.

Familien Wiederhold har været med til Lørdagsskole rigtig mange gange. Vincent på 16 år er hørehæmmet. Hans søster Yolande på 19 år er hørende. Det samme er hans forældre Karlina og Markus, samt kusinen Lærke på 18 år, der også er med til Lørdagsskole.

Hvorfor deltager I til Lørdagsskole?

Vincent er hurtig til at svare: - For at lære tegnsprog! Resten af familien nikker samstemmende. – Det er rigtig svært for os at lære tegnsprog, for der er ingen tilbud i hverdagen. Når vi kommer her kan vi både lære tegnsprog og møde andre som os. Der er et utrolig stort fællesskab her, fortæller Karlina. Yolanda supplerer: - Og så er det sjovt at være med. Det er dejligt at hele familien kan deltage.

Hvad er det bedste ved Lørdagsskole?

- Det er, at man møder tegnsprog, siger Vincent. – Ja, og så også at vi kender hinanden og kan følge med i hvordan det går med hinandens børn, fortæller Markus.

Har det betydet noget for jer som familie at deltage i Lørdagsskole?

- Vi får ikke brugt tegnsprog i hverdagen, så det er utrolig vigtigt for os som familie at komme her og få lært mere tegnsprog, og være sammen med andre, som taler tegnsprog, fortæller Karlina. Vincent smiler og tilføjer: – Jeg føler mig også meget tryg her, og det har betydet meget for min egen identitet at komme her og være sammen med andre, som også taler tegnsprog. Karlina og Markus ser på Vincent med et blik, der fortæller, at de forstår, hvad han taler om.

Savner I tegnsprog i hverdagen?

- JA! siger hele familien i kor. – Det er super svært at vedligeholde det, når vi ikke bruger det i hverdagen. Vi har kæmpet en kamp med vores kommune, men der er ikke noget at gøre. Der er ingen tegnsprogstilbud til os, fortæller Karlina nedslået. Markus ser eftertænksom ud og tilføjer: - Jeg må simpelthen sige, at jeg synes det er så forkert, at man ikke lærer tegnsprog i dag. Da Vincent var lille dreng, der var man mere åben for det. Men nu? Jeg synes det er forkert. Det er jo en politisk beslutning som betyder, at man slipper rødderne. Lørdagsskole er vores eneste mulighed for tegnsprog, og jeg er dybt taknemmelig for at det tilbud findes.

Familien Urup Thøgersen til Lørdagsskole. Foto: Danske Døves Landsforbund
Familien Urup Thøgersen til Lørdagsskole. Foto: Danske Døves Landsforbund

Karsten og Anne Mette Urup Thøgersen er begge døve og taler tegnsprog. Deres søn Johan på knap 4 år har CI, imens deres datter på 11 måneder er døv på kun det ene øre. Familien har ligesom Familien Wiederhold været med til Lørdagsskole mange gange.

Hvorfor deltager I til Lørdagsskole?

- Vi kommer for at møde andre familier som ligner vores. Her er både CI og tegnsprog, fortæller Anne Mette. - Det kan være svært at få kontakt med andre i hverdagen, så Lørdagsskole er super vigtigt. Der er en fælles forståelse her. Lørdagsskole er for børnene – men det er også for os som forældre, siger Karsten.

Hvad er det bedste ved Lørdagsskole?

Anne Mette smiler: - Vi kommer her først og fremmest for Johans skyld, men jeg synes også det er rigtig dejligt at vi som forældre kan komme her og dele erfaringer med andre i samme situation som os. Lørdagsskolen fungerer lidt som en ventil. Her møder man andre i samme situation som en selv. Man kan dele frustrationer, sorger og glæder. Johan er i gang med at spise kage, men vil godt lige fortælle, at han synes det bedste er, at man kan lege med andre børn og have det sjovt.

Har det betydet noget for jer som familie at komme her?

- Jeg synes det er super rart med muligheden for at komme her. Men jeg må også indrømme at jeg savner at have mere tid sammen. Engang var det på Castberggård med en overnatning, og det kunne jeg godt tænke mig igen. Når vi kommer her så mange forskellige familier og børn, så skal man lige ’varme op’. Og bedst som man har ’varmet op’, så er det allerede slut, siger Karsten. - Ja, jeg enig. For ja, det betyder meget for os som familie at komme her, siger Anne Mette.

Savner i tegnsprog i hverdagen?

- Ja og nej. Vi taler jo begge tegnsprog, og har vi også et stort døvt netværk. Johan er vant til tegnsprog hjemme. Men han ser jo aldrig tegnsprog ude i det offentlige rum. Han er endnu ikke så gammel, men jeg ved, at der kommer et tidspunkt hvor han vil opdage, at han er anderledes. Det er utrolig vigtigt for os at vise ham, at han ikke er alene, fortæller Anne Mette.

Karsten fortsætter: - Jeg kunne så godt tænke mig at der kom endnu flere her. Jeg ved, at der er mange derude, som er isoleret. Det er vigtigt at Lørdagsskole fortsætter, for der er et stort behov.

Dagen lakker mod enden og både forældre og børn er trætte. Det har været en dejlig dag i Aarhus, og alle ser frem til at mødes igen næste år. Læs mere om DDL's lørdagsskole her.

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site