En drøm er gået i opfyldelse

#Kultur #Tilgængelighed #DDLinterviewer

En drøm er gået i opfyldelse

Kirsten Malmbak er sprunget ud som forfatter. Foto: Foreningen Danske DøvBlinde

22. december 2017

Kirsten Malmbak er døvblind og tidligere formand for Foreningen Danske DøvBlinde (FDDB). I december udkom hendes erindringsbog ”livet uden kongesanser”. DDL har mødt Kirsten til en kort snak om hendes bog.

Tillykke med udgivelsen af din bog! Hvorfor har du overhovedet skrevet den?

- For et par år siden kom Asger Bergmanns selvbiografi ”Tegnsprog – hvorfor ikke?”. Efter at have læst bogen tænkte jeg meget på, at jeg gerne ville skrive en bog om mit liv. Ideen har været længe undervejs og ved en festmidda, blev jeg en dag spurgt, om jeg ikke snart skulle skrive en bog, fortæller Kirsten. - Jo, men jeg kendte ikke nogen, som kunne hjælpe mig i processen med at skrive en bog. En af de andre middagsgæster overhørte samtalen og tilbød at hjælpe. Og sådan startede samarbejdet mellem Vivian Rea og jeg.

Hvordan har du skrevet boget?

- Jeg er så heldig at have forskellige gode hjælpemidler. Jeg har fx skrevet på computer, og anvendt word med CCTV, som er et forstørrelsesapparat. Jeg har også haft møder med tolk og Vivian har været utrolig dygtig til at få det hele nedfældet på skrift og rettet til.

Hvordan har processen med at skrive bogen været?

Kirsten smiler: - Det har jo været en lidt længere proces på halvandet år. Det har taget tid at få samlet og nedfældet tanker, men jeg gjorde det; jeg har fortalt, hvad jeg har på hjerte. Da bogen var færdig, var det svært for mig at forstå, at jeg virkelig havde skrevet en bog på 280 sider! En stor drøm er nu gået i opfyldelse.

Hvad er tankerne bag titlen “livet uden kongesanser”?

Tanken bag titlen er, at 80 procent af sanserne er syn og hørelse og 20 procent er smag, følelse og lugtesans. Kongesanserne refererer til billedet af kongen, som står og skuer ud over sit s rige og hører skibenes kanoner. Budskabet er, at vi døvblinde kan det samme! Også selvom vi ikke kan se og høre. Der er stadig masser af liv og vigør i os, selvom vi mangler ’kongesanserne’.

Du har været meget politisk aktiv – hvor kommer din energi og kampgejst fra?

- Jeg er meget videbegærlig og nysgerrig af natur. Som mennesker kan vi ikke stå alene. For mig handler det meget om at gøre en forskel og det har været drivkraften i mit arbejde i foreningslivet.

"Livet uden kongesanser". Foto: Saxo
"Livet uden kongesanser". Foto: Saxo

Livet uden Kongesanser er udgivet af Saxo Publish. Om bogen skriver forlaget:

Kirsten Malmbak er tidligere formand for FDDB (Foreningen af Danske DøvBllinde). Hun er født døv og har senere i livet mistet synet pga. en medfødt sygdom. I "Livet uden kongesanser" fortæller hun om, hvordan hun har tilpasset sig et liv uden de to primære sanser, synet og hørelsen. Det er en personlig og åbenhjertig beretning om alle de udfordringer, tilværelsen byder på for en døvblind, men samtidig er det et varmt og positivt tilbageblik på de gode oplevelser, der har været undervejs. Bogen indeholder både et tilbageblik på opvæksten som døv i 1950 - 1960'erne og på de senere afgørende øjeblikke i livet, samt en diskussion af vigtige emner som døvblindes plads - eller mangel på samme - i dagens samfund. Sidst, men ikke mindst, er det en opløftende påmindelse til os alle om at fokusere på det, som er muligt- frem for de ting, som er uden for rækkevidde. Det er berigende og oplysende læsning for alle.

Du kan købe bogen her.

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site