Danmark får skarp kritik af FN’s Handicapkomite
Rapporten indeholder en skarp kritik af Danmark på mange punkter, som er generelle for handicapområdet og som flere gode kollegaer i handicapbevægelsen har været ude og fortælle om.
Døve børn og deres forældre skal sikres ret til at lære tegnsprog
Men udover de generelle kritikpunkter, så indeholder rapporten også adskillige meget kritiske afsnit om døves forhold i Danmark. Den danske stat kritiseres for ikke at sikre, at døve børn og deres forældre i tide får tilbud om at lære dansk tegnsprog. I Danmark er det sådan, at man ikke tilbyder de døvfødte børn og deres familier tegnsprog – på trods af at undersøgelser dokumenterer, at det ikke lykkes for alle børn at udvikle et alderssvarende talesprog ved hjælp af det Cochlear Implant, de får indopereret.
Døve skal sikres ret til tolk
Den danske stat kritiseres også for ikke at sikre døves ret til tolk. I Danmark er der mangel på uddannede tegnsprogstolke, og de sparsomme tolkeresurser udnyttes ikke optimalt, fordi ansvaret for tegnsprogstolkning er fordelt på et hav af sektorer, der ikke snakker sammen. Komiteen anbefaler, at den danske stat skal kunne garantere, at døve borgere kan få tolk, når de har ret til det, så de kan deltage aktivt i samfundet på lige fod med andre borgere – herunder skal staten sikre uddannelse af et tilstrækkeligt antal tegnsprogstolke og tilførsel af tilstrækkelige resurser til området.
En lille – men meget vigtig – del af tolkeområdet får en særlig skarp kritik: Fjerntolkning. Fjerntolkning er tolkning af telefonsamtaler, og dermed døves mulighed for at ringe til kommune, skat, politi, hospitaler mv. Døve har kun har adgang til fjerntolkning et begrænset antal timer om ugen – og indenfor dette tidsrum må man kun ringe til et stærkt begrænset antal myndigheder. Komiteens anbefaling er klar: Fjerntolkning skal være en service, der er åben 24-7, og det skal være muligt at ringe til alle relevante myndigheder.
Plejecentre og botilbud for døve skal have personale, som taler tegnsprog
Desuden kritiserer komiteen, at døve borgere på plejecentre og botilbud, der er særligt indrettet til døve, ikke er sikret, at personalet i tilstrækkeligt omfang er uddannet i dansk tegnsprog. Komiteen anbefaler, at der gennemføres systematisk uddannelse af personalet på plejecentre og botilbud, så døve beboere har adgang til kommunikation og deltagelse.
”I Danske Døves Landsforbund (DDL) er vi meget tilfredse med, at FN’s handicapkomite retter så skarp en opfordring og kritik mod den danske stat på disse punkter”, siger Anne Vikkelsø, landsforperson for DDL. ”Vi har selv i årevis forsøgt at gøre opmærksom på problemerne. Nu håber vi, at kritikken fra FN vil betyde, at vi omsider kan få etableret et samarbejde med de ansvarlige politikere og myndigheder, så vi fremover bedre sikrer døves ret til inklusion i samfundet.”