Tegnsprog sætter sit præg på kulturen

#DDLinterviewer #Kultur #Tegnsprog #Arrangementer #Børn og unge

Tegnsprog sætter sit præg på kulturen

Jette Zehntner er projektansvarlig for Døves Nordiske Kulturfestival 2018. Foto: Danske Døves Landsforbund

5. januar 2018

Jette Zehntner er projektansvarlig for Døves Nordiske Kulturfestival, som finder sted den 2. – 5. august 2018 i København. Men hvem er festivalen egentlig for? Hvad skal der ske i de fire dage festival varer? Hvordan planlægger man sådan et stort event? Og hvad glæder Jette sig selv til at opleve på festivalen? DDL har mødt Jette til en snak om alt fra forberedelser til kultur og fællesskab.

Hvordan går det med planlægningen af Døve Nordiske Kulturfestival?

- Det går godt!, siger Jette med et smil. - Programmet for festivalen er nu færdigt. Vi har sørget for, at der er noget for alle; børn, unge og voksne. Men også på emnerne spænder vi bredt. Der er fx teater og performance, og der er forskellige workshops. Der er også syv forskellige foredrag. Og der er film, yoga og crossfit. Jo, der er virkelig noget for alle. Kultur er jo både noget mentalt og kropsligt.

Er du alene om forberedelserne?

- Nej, der er også rigtig mange frivillige involveret. Vi har en styregruppe med ti personer. Hver person har eget ansvarsområde. Det er så dennes ansvar at arbejde indenfor det givne område. Der er også flere frivillige involveret der. På den måde arbejder vi i et struktureret netværk. Det sikrer en bedre og mere tydelig kommunikation og mere konstruktivt arbejde. De frivillige bidrager med alt fra idéer til faglig viden og praktisk kunnen.

Er der stadig brug for frivillige?

- Ja, bestemt! Vi har på nuværende tidspunkt cirka 25 frivillige, men til selve festivalen har vi brug for 25-30 mere. Hvis man skulle sidde og få lyst til at involvere sig, så kan man tilmelde sig via festivalens website.

Hvorfor er det vigtigt med en kulturfestival for døve?

Jette ser eftertænksom ud: - Vi taler ofte om, at vi kun er så og så mange døve og at vi hele tiden bliver færre. Men vi er faktisk stadig en stor gruppe. Og jeg synes det er utrolig vigtigt, at vi husker på, at vi stadig er et stort og stærk døvesamfund. Lad os få mere fokus på den positive vinkel.

Hvad er der særligt ved Døves Nordiske Kulturfestival?

- Det helt særlige er jo, at tegnsproget sætter sit præg på kulturen – og gør det til døvekultur. Man kan fx ikke sige, at teater er specielt for døves kultur – der er jo også teater for hørende. Det som gør teater for døve specielt, er jo netop sproget. Og sådan er det hele festivalen igennem. Temaerne er præget af tegnsprog og de udfordringer, der er for døve; fx sprogmøder. Men der er også foredrag fx om vejen til lederskab for døve. På den måde spænder festivalen og kulturbegrebet bredt.

Er festivalen kun for døve?

- Festivalen er principielt for alle, men som navnet antyder, så er det jo døves kulturfestival. Det er vigtigt, at vi laver noget, hvor tegnsproget og døves kultur er i fokus. Det er samtidig en fantastisk mulighed for, at døve fra hele Norden kan være sammen. Så på den måde vil det være naturligt, at det mest er døve og andre som taler tegnsprog, der kommer.

Det koster 800 kroner at deltage i festivalen – er det ikke lidt dyrt?

- Festivalen varer i fire dage. Det er i gennemsnit 200kr. pr. dag. Hvor meget kultur kan du få for 200kr. andre steder? Kultur, som tilmed er for dig? Nej, jeg synes ikke, det er dyrt. Slet ikke. Det handler om perspektiv. Hvis du skal ud at spise en aften og I er to personer, så kan du nemt slippe 800 kr. Her får du fire dage spækket med spændende ting. Hvis det endelig er, så kan du jo begynde at spare op til billetten nu. 100kr. hver måned og den er i hus.

Giv mig en sidste grund til at deltage?

Jette griner: - Jamen, hvis ikke du allerede er overbevist, så synes jeg, du skal komme for at vise flaget; vise, at vi døve kan! DDL gør rigtig mange ting og kæmper mange sager for os døve. Her er en sag, hvor vi døve selv kan tage skeen i egen hånd og vise os. Så kom med og støt op. Det bliver en fantastisk oplevelse!

Hvad glæder du selv allermest til at opleve?

Jette holder en lille pause og siger så med et smil: – Stemningen og fællesskabet, som bliver skabt på tværs af lande og tegnsprog. Dét glæder jeg mig til at opleve. Jeg regner ikke selv med at kunne deltage i alt på festivalen, da jeg jo skal arbejde, men stemningen kan jeg tage ind i fulde drag.

Du kan læse mere om Døve Nordiske Kulturfestival, se program, melde dig som frivillig og meget mere lige her.

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site