Tak for kampen!

#Tegnsprog

Tak for kampen!

Lars-Åke Wikström Foto: Arkivfoto

7. maj 2018

Døv bevidstheds fader Lars-Åke Wikström, LÅW, døde den 5. maj i en alder af 74 år.

Vi mistede ikke blot en god kammerat og kollega. Vi mistede også en buldrende ildsjæl, som utrætteligt kæmpede for døvesagen. Kampen fortsatte han frem til sin død.

LÅWs banebrydende tretimers onemanshow på Døves Nordiske Kulturfestival i Aalborg i 1978 gjorde underværker. Timingen for en mindre revolution var også perfekt, idet man i starten af 1970’erne forskede i døves sprog og kommunikation på Stockholms Universitet og Døves Center for Total Kommunikation, KC i København. Ny viden så dagens lys, men vi døve var ikke bevidste nok om vores rettigheder og muligheder, så der var brug for, at netop en døv som LÅW kunne stå frem og råbe: ”Nu er det slut med at lade hørende bestemme over os. Vi ved selv, hvad vi vil, og hvad det er bedst for os.” LÅW agiterede for tegnsprogs plads i undervisningen af døve børn og tegnsprogs betydning for døvekulturen. Mange af LÅWs argumenter virkede provokerende for flere hørende professionelle i døveverdenen, men heldigvis faldt de for hans charme og karisma. Det var en af grundene til, at døve og hørende kunne kæmpe i en samlet flok i de gyldne årtier, der varede frem til omkring år 2000. Der var god grund til at være stolte over mange flotte resultater, som døve i Norden og resten af verden kunne få glæde af.

Gennem det tætte nordiske samarbejde så vi ofte op til svenskerne. Vi refererede til, hvad man gjorde i Sverige og forsøgte at gøre kunsten efter. Det samme gjaldt den modsatte vej. LÅW havde stor respekt for DDL’s politiske arbejde gennem årene. Vi var således hinandens rollemodeller og inspiratorer. I 2013 modtog DDL’s tidligere formænd, Knud Søndergaard og Asger Bergmann, Lars-Åke Wikströms Internationale Award. I 1979 modtog LÅW Castbergprisen som den første døve.

Du vil altid have en særlig plads i danskernes hjerter. Du vil blive savnet.

(Skrevet af Asger Bergmann, tidligere formand for Danske Døves Landsforbund)

Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site