Døve asylansøgere skal ud af skyggen

#DDLinterviewer #Politik #Tegnsprog #Tilgængelighed

Døve asylansøgere skal ud af skyggen

Brit Holm Andersen er ny projektleder på DDL's projekt "Døve asylansøgere". Foto: Ole Vestergaard

1. februar 2018

I dag starter Brit Holm Andersen som projektleder på DDL’s nye projekt med fokus på døve asylansøgere. Hvorfor er der behov for sådan et projekt? Hvad skal Brit lave? Hvad håber hun på at udrette med projektet? Alt det og meget mere har vi spurgt Brit om.

Tillykke med ansættelsen. Hvorfor søgte du jobbet?

- Tak!, siger Brit med et smil. - Jeg har i øjeblikket orlov fra Castberggård, og vil gerne prøve noget nyt – jeg vil gerne have nogle nye udfordringer. Via mit arbejde på Castberggård har jeg allerede fået lidt kendskab til livet i asylcentrene. Det er rigtig spændende og et vigtigt område, så jeg synes, det er fedt at skulle gå videre med projektet her, som dækker døve asylansøgere i hele Danmark. Det er noget, jeg både er fagligt og personligt interesseret i.

Hvorfor er det vigtigt med fokus på døve asylansøgere?

- Døve asylansøgere er helt alene uden mulighed for at få hjælp. Der er rigtig mange udfordringer forbundet med det. Nogle asylcentre er måske opmærksomme på, at de døve har brug for hjælp, men de ved ikke, hvordan de skal hjælpe. Der kan være døve, som har et sprog, men der er også døve som ikke har sprog. Det er vigtigt at komme et skridt videre. Dele viden og information så de døve asylansøgere kan komme ud af isolationen og få hjælp. Det gælder også for dem, som eventuelt har fået opholdstilladelse. De skal også selv blive bevidste om, hvordan de kan få hjælp. De skal have et netværk, så de ikke er helt alene.

Hvad håber du på at udrette med projektet?

- Jeg skal jo selvfølgelig holde mig til projektbeskrivelsen, men når det er sagt, så håber jeg meget på at få skabt en bisidderordning og besøgsvenner. Det vil for mig være et succeskriterie, for det betyder, at de døve asylansøgere ikke er alene. Derudover er det vigtigt at få skabt et bredt samarbejde. Uden samarbejde kan projektet ikke klare sig.

Hvorfor er samarbejde så vigtigt?

- Det her er sådan et lille område og det er super vigtigt med samarbejde, så vi kan samle viden og erfaringer et sted i stedet for, at det er spredt ud over landet – uden at nogen i øvrigt ved hvor. Jeg går efter et bredt samarbejde på flere niveauer; fagligt, professionelt og frivilligt. Helt konkret vil jeg gerne samarbejde med fx CFD og Castberggård, men også med tolke, som har været i asylcentrene, så vi kan trække på deres erfaringer og oplevelser. DDL’s ældrevejledning har besøgsvenner og også her, skal der være samarbejde. Endelig er det planen, at DDL’s medlemsforeninger også skal inddrages. Dels vil jeg gerne ud og besøge foreningerne og informere om projektet, dels vil jeg gerne have medlemsforeningerne involveret, så de kan hjælpe med fx at blive besøgsven og kan introducere til aktiviteter i foreningerne. De skal hjælpe med at skabe et netværk for de døve asylansøgere. Jeg har også planer om at samarbejde med DDL’s projekt ”netværk og medborgerskab for døve med anden etnisk baggrund end dansk”. Her findes også deltagere, som har prøvet at være i et asylcenter og måske de kan have lyst til at blive besøgsven eller på anden måde bidrage, fortæller Brit.

Hvordan kommer vi til at følge med i projektet?

- Noget af det første jeg vil i gang med er en kommunikationsplan. Jeg vil rigtig gerne have skabt fx en blog eller noget tilsvarende, hvor man løbende kan følge med i projektet. Måske det bliver via DDL’s hjemmeside eller Facebook. Jeg ved det ikke endnu. Men kommunikationsdelen er vigtig: der skal fokus på døve asylansøgere. Brit tænker lidt og siger så med alvor: - Jeg tror slet ikke vi kan forestille os, hvor hårdt det faktisk er at sidde isoleret som døv på et asylcenter uden mulighed for hjælp.

Hvordan skal dit arbejde foregå rent praktisk? Du bor i Aarhus..

- Jeg er jo så heldig, at DDL også har et kontor i Aarhus, så her får jeg min ugentlige gang, siger Brit med et smil. Men jeg kommer selvfølgelig også til at skulle køre meget rundt, da jeg skal besøge asylcentrene i Danmark. Projektet er finansieret af projektmidler og løber frem til december 2019. Jeg arbejder kun på projektet 15 timer om ugen, så der er nok at se til. Jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang!


Dette site benytter funktionalitet, som ældre versioner af Internet Explorer ikke understøtter. Du bør derfor skifte eller opgradere din browser.
close
Søg på dette site